„Egy nap barátok nélkül olyan, mint egy bödön egy csepp méz nélkül.” – Július 30. a barátság világnapja

Hírek
Közzétéve:

„Mi örökké barátok leszünk, ugye Micimackó? – kérdezte Malacka. – Még annál is tovább! –felelte Micimackó.”

„Csacsi öreg medvém” szavainál a barátságról szívet melengetőbb, pontosabb és igazabb gondolatokat nemigen találhatunk. Alan Alexander Milne gyermekkönyvei méltán világhírűek, számos nyelvre lefordították őket, Karinthy Frigyes műfordítása pedig beemelte a magyar irodalom remekei közé is.

Micimackót nem csupán azért idézzük, mert e gondolatok igazi iránytűt adnak a kezünkbe a szeretet, a kötődések valódi megértéséhez, megérzéséhez. 1998-ban az Egyesült Nemzetek Szervezetének akkori főtitkára, a Nobel-békedíjas Kofi Annan Micimackót nevezte ki a barátság hivatalos nagykövetévé.

A világnap története azonban negyven évvel korábban indult Paraguayból, 1958 júliusában egy baráti társaság találta ki és kezdeményezte, hogy legyen a barátságnak nemzetközi napja. Végül 2011-ben az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése hivatalosan is a barátság világnapjává nyilvánította július 30-át.

A nap célja, hogy hálát adjunk kedves barátainkért és megerősítsük a velük való mély és pótolhatatlan kapcsolatot, amely az év minden napján, szerencsés esetben, akár egy életen át, védelmez és támogat minket. Ugyanakkor a jeles alkalom arra is felhívja a figyelmünket, hogy az apró kedvességek, a mosolyok, a segítő gesztusok és a felelősségvállalás egymásért, mind-mind hozzájárulhatnak nem csupán a barátságok építéséhez, hanem egy közösség megerősítéséhez is, legyen szó egy sportcsapatról, egy iskolai osztályhoz, vagy éppen egy kerület lakóinak közösségéről.

„Tudod Malacka, van úgy, hogy valaki nagyon törődik a másikkal. Azt hiszem, ezt hívják szeretetnek.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság