Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire

Hírek
Közzétéve:

Koszorúzás 1956 hőseinek emlékére Óbudán 2015_Ai_1Ünnepi beszédében Theisz Bálint, Bús Balázs polgármester kabinetvezetője a magyar történelem párhuzamaira hívta fel a figyelmet:

Koszorúzás 1956 hőseinek emlékére Óbudán 2015_Ai_2Október 23-a kapcsán egy másik évfordulóra is emlékezhetünk: Kapisztrán Szent János szerzetes, hitszónok halála emléknapján szót ejthetünk a nándorfehérvári ütközetről, mint a XV. század ’56-os magyar diadaláról is. Majd’ 600 éve, hogy az akkori világbirodalom túlerejével szemben Hunyadi János seregei a kor keresztes vitézeivel visszaverték a muzulmán hódítókat.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán a forradalmárok saját maguk is párhuzamot vontak a két történelmi esemény között: Magyarország mindig is szembeszegült az európai kereszténységet fenyegető politikai és katonai, vallási és ideológiai hatalmakkal.

A forradalom sok emberről szólt. Sokan, sokféle indíttatásból ragadtak fegyvert október 23-án, azonban magyarként az volt a közös céljuk, hogy egy független, büszke és a nemzet érdekeit érvényesíteni is tudó Magyarországon élhessenek. Ez számunkra is 1956 üzenete, amihez nekünk is mérnünk kell a tetteinket. Hajtsuk meg fejünket Óbuda, Budapest és Magyarország 1956-os hősei előtt!

A beszéd után elsőként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját, őt követte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében dr. Pappné dr. Nagy Judit, Kelemen Viktória és Puskás Péter alpolgármesterek, valamint Theisz Bálint kabinetvezető, Kiss László országgyűlési képviselő, a pártok, az intézmények, az egyházak és a civil szervezetek képviselői, összesen 24 szervezet virágokkal, koszorúkkal hajtott főt a hősök emléke előtt. A megemlékezést szentmise zárta a Főplébánia-templomban.Koszorúzás 1956 hőseinek emlékére Óbudán 2015_Ai_3Koszorúzás 1956 hőseinek emlékére Óbudán 2015_Ai_4Koszorúzás 1956 hőseinek emlékére Óbudán 2015_Ai_5

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság