Energiahatékonyság, korszerű lakóépületek és intézmények – Szakmai egyeztetésen jártunk

Közzétéve:

Korábban már beszámoltunk arról, hogy önkormányzatunk Újpesttel és Szentendre Város Önkormányzatával együtt konzorciumi tagként sikeresen pályázott a European City Facility – Városokkal a városokért programra. A projekt célja, hogy az önkormányzatok támogatáshoz jussanak olyan beruházási koncepciók kialakításához, amelyek segítik az energiahatékonyságot, valamint a klímastratégiákban meghatározott intézkedések megvalósítását. Tehát nem tényleges beruházásokat finanszíroznak, hanem azok megfelelő előkészítését.

A konzorciumi tagok találkozójának ezúttal Újpest adott otthont, a beruházási koncepció első munkaváltozatát mutatták be a szakemberek, és ismertették a program további lépéseit, a szereplők feladatait.

A találkozón a házigazda újpesti polgármester, Déri Tibor mellett Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László vett részt, Szentendrét pedig Karas László, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte. Jelen volt még Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő képviseletében Czékó Gábor ügyvezető és Horváth Dániel vezető projektmenedzser is, továbbá László György energetikai szakértő, Csoma Dániel Áron pénzügyi, pályázati szakértő (HBH Stratégia és Fejlesztés Kft.) és munkatársaik.

Horváth Dániel ismertette a projekt felépítését és időbeli tagolását, az egyes szakaszokhoz tartozó szükséges egyeztetéseket, együttműködéseket és ellenőrzési pontokat. Áttekintették újra az ütemtervet, amely szerint – a mai találkozó visszajelzései alapján – folytatódik a beruházási koncepció véglegesítése. A végleges beruházási tervet várhatóan október végén fogják elfogadni. Horváth Dániel hangsúlyozta, hogy fontos hozadéka a projektnek a külső szakértői támogatás, és hogy a közművek, az intézmények, a lakóépületek fejlesztési szándékait is be lehet csatornázni a programba. A társasházak és a közművek egyaránt részesülhetnek a beruházási koncepció segítségével később elnyerhető támogatásból.

A cél a lakótelepi lakóépületek és közintézmények energiahatékony megújításának, valamint a megújuló energiaforrások (pl. napelem, hőszivattyú) felhasználásának ösztönzése. A beruházási koncepció négy fő témája a műszaki felmérés, elemzés és fejlesztési koncepció; a jogi és irányítási analízis, javaslat; a pénzügyi, finanszírozási stratégia; valamint a kommunikációs terv.

László György energetikai szakértő a különféle energiahatékonysági típusokat részletezte, kitért a beruházásokat követő költségoldali megtérülésekre is, hangsúlyozta, hogy a jogi kérdések tisztázása komplex feladat lesz, emellett beszélt a pillanatnyi árviszonyok melletti gazdaságossági szempontok összetettségéről, valamint a dekarbonizációt célzó támogatások jellegéről is. Csoma Dániel a jogi akadályokról és a kockázatok vizsgálatáról szólt néhány szót, majd beszélt a kamatkörnyezet és a rezsicsökkentés miatti megtérülési időről is. Kiemelte, hogy egyelőre kevés pályázati felhívás érhető el, de 2023-tól ez változni fog.

A beszélgetés végén Déri Tibor, dr. Kiss László és Karas László is kérdéseket tett fel a jelen lévő szakértőknek részben a beruházások időbeliségére, részben a megtérülésekre vonatkozóan. Mindnyájan hangsúlyozták az energiahatékonysági fejlesztések fontosságát, a városrészek jövőállóságának, zöldstratégiáinak jelentőségét, és újra üdvözölték a jelenlegi együttműködést. A résztvevők az őszi feladatok pontosításával zárták a találkozót.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Közzétéve:

Ingyenes muskátliosztás október elsején

Közzétéve:

Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél

Közzétéve:

Pénteken két programmal is készül a Külker Evezős Klub Óbuda