Európai autómentes nap – A környezetünk védelme és az egészségünk érdekében váltsunk fenntartható járműre

Hírek
Közzétéve:

Az európai autómentes nap 23 éve, 1998 óta hívja fel a városlakók és városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti problémákra.

A szeptember 22-én megrendezett nap hosszú távú célja, hogy fenntartható közlekedési eszközök használatára biztassa a rendszerint autóval közlekedőket. Talán nem is gondolunk rá, de a túlzsúfolt autós közlekedés nemcsak a környezetszennyezést, hanem mentális és fizikai jóllétünket is károsítja. Gondoljunk a fokozott zajszennyezésre, a balesetveszélyes közlekedési szituációkra vagy akár a dugók okozta feszültségre.

Érdemes akár csak egy napra is kiszállni az autóból, és tömegközlekedési eszközt, biciklit, elektromos rollert vagy éppen a gyaloglást választani.

Az  autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg. Ez Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, amely szerencsére hazánkban is igen népszerű: 2019-ben 292 település vett részt hivatalosan a programokon, ezzel – mintegy ötven ország versenyében – Magyarország a harmadik helyen végzett. Sajnos a világjárvány miatt  2020-ban a mobilitási hét programjai jórészt elmaradtak, éppen ezért az idei évben az európai mobilitási hét valamennyi város eredményeit ünnepli, hiszen a közösségi közlekedés ebben a nehéz időszakban is folyamatosan és biztonságosan szolgálta az lakosságot a járvány legsúlyosabb időszakában is.

Hagyományosan minden évben megfogalmazzák az Európai Mobilitási Hét aktuális mottóját, ami idén éppen a járványra reflektálva “Fenntartható közlekedés a biztonság és az egészség jegyében” lett. A témák a fizikai és a mentális egészség, a közlekedés biztonságának növelése, illetve a levegőminőség javítása vagy a tömegközlekedésbe vetett bizalom helyreállítása.

Az Európai Mobilitási Hét idei témájáról itt olvashatnak bővebben angol nyelven.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság