Február 25. – A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Hírek
Közzétéve:

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számontartott embereknek.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is nagy hangsúlyt fektet a kommunizmus áldozataira való megemlékezésre, hiszen kerületünk akkori polgáraira is lesújtott a kommunista államhatalom ökle. Idén is január 29-én a málenkij robotra elhurcolt ártatlan németajkú óbudai civil áldozatokról szentmisével és koszorúzással emlékeztünk meg.

Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra becsülik a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon, habár nem csak az elhunytakat tekintik áldozatnak, hanem mindazokat, akiket a rendszerben börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság