Figyelem: magas a légszennyezettségi szint, különösen az esti, éjszakai órákban

Hírek
Közzétéve:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint ma napközben némileg csökken az aeroszolszennyezettség magas szintje, estétől viszont ismét a koncentrációk erőteljes növekedése várható.

A következő napokban jelentős javulás nem várható, elsősorban a meteorológiai körülmények hatására várhatóan magas szennyezettségi szint alakulhat ki, az éjszakai órákban különösen.

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

Megnövekedett koncentráció esetén – a jelenlegi járványügyi helyzettől függetlenül is az őszi, téli időszakban – elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermekek, időskorúak, betegek) kerüljék az esti és a hajnali szellőztetést, inkább a kora délutáni, 12-15 óra körüli időszakban szellőztessenek és a szabadban való tartózkodást is lehetőség szerint erre az időszakra tervezzék.

A kialakult állapotra a Nemzeti Népegészségügyi Központ is felhívta a figyelmet, javasolták, hogy „az érzékeny lakosságcsoportba tartozók, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését mérsékeljék”.

Az aeroszolok a levegőben előforduló olyan folyékony, illetve szilárd halmazállapotú részecskék, amelyek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. Veszélyességük összefüggésben van szemcseméretükkel – a 10 μm-nél kisebb aeroszoloknál (PM10) veszélyesebb hatású azok 2,5 μm-nél is kisebb része, a PM2,5.

A PM2,5 aeroszol légszennyező anyagra vonatkozóan jelenleg sem a vonatkozó EU-irányelv, sem magyar jogszabály nem állapít meg egy napra vonatkozó követelményt, csak egy évre vonatkozó határértéket (utóbbi 2020. január 1-jétől 20 µg/m3).

A 10 mikrométernél nagyobb aeroszolrészecskéket a légutak természetes védekező működése kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba.

Ennél még veszélyesebb hatású a 2,5 mikrométernél (μm) kisebb, ún. „kisméretű szállópor” frakció. A kisméretű szállópor hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszolrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

Bővebb infó: Budapest portál

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság