Fogadd el, fogadj el! – Továbbképzési programon vettek részt óvodapedagógusaink

Közzétéve:

A Közös a Napunk! elnevezésű program újszerű megközelítéssel kapcsolja össze a gyerekeket, a szülőket és az óvodapedagógusokat annak érdekében, hogy szemléletük befogadóbbá és elfogadóbbá váljon.

Az óvodáskorú gyerekek érdeklődőek, nyitottak, őszinték. Nem befolyásolják őket a fogyatékos emberekkel kapcsolatos, a többségi társadalomban jelen lévő sztereotípiák, ezért minél kisebb korban érdemes lehetőséget biztosítani arra, hogy találkozhassanak sérült társaikkal, így nyitottabbak lesznek a világ sokszínűségére, és ítéletektől mentesen élhetnek majd felnőttként is, mondta el Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Kézenfogva Alapítvány által kidolgozott 30 órás pedagógus-továbbképzés adja az óvodapedagógusok számára a felkészítés alapját. A képzés célja, hogy a részt vevő pedagógusok képesek legyenek az általuk vezetett gyermekközösség számára adekvát, az életkoruknak megfelelő információkkal szolgálni a fogyatékosság témakörében, játékokkal és beszélgetések vezetésével ismertessék meg a gyermekeket az elfogadás témakörével.

A résztvevők beszámolója szerint a program nagyban fejleszti az óvodapedagógusok szociális érzékenységét, fejleszti az empatikus, nyitott hozzáállást a gyermekek és a felnőttek irányába is.

A képzési napokon a résztvevők érzékenyítő, a fogyatékosság témakörét feltáró személyes élményt és tapasztalatot biztosító órákon vettek részt, és alkalmuk volt kipróbálni, hogy milyen fehér bottal vagy kerekesszékkel közlekedni, találkoztak hallássérült, értelmi sérült és autista emberrel.

A gyakorlati tudás elsajátítása mellett lehetőségük volt azoknak a módszertani ismereteknek és eszközöknek az összerendezésére, feltárására is, amelyekkel képessé válnak a fogyatékosság témáját feldolgozó projektek megtartására csoportjaikban. A résztvevők arra is lehetőséget kaptak, hogy óvodájukban – igény esetén – a Kézenfogva Alapítvány szakértői szülői megbeszéléseket tartsanak.

Az óvodapedagógusok a programot rendkívül sikeresnek ítélték meg, magánemberként és pedagógusként is hasznos, a munkájuk még szenzitívebb végzéséhez hozzájáruló tudást kaptak.

Az óvodai szemléletformáló programon 13 óvodapedagógus vett részt. A képzés ősszel folytatódik.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság