Főhajtás a holokauszt áldozatai előtt

Hírek
Közzétéve:

A világ minden táján mécsesek gyúlnak és imák szólnak az elhunytakért január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján. Minden évben ezen a napon gyűlünk össze, hogy emlékezzünk több mint hatmillió embertársunkra, akiket vallásuk, etnikai hovatartozásuk, bőrszínük, szexuális irányultságuk vagy politikai nézeteik miatt üldöztek és gyilkoltak meg a holokauszt idején.

Hagyományainkhoz híven idén is a Bécsi úton állított emlékkőnél – közel az egykori óbudai téglagyárhoz, ahonnan honfitársainkat hurcolták halálba – emlékeztünk meg az ártatlan áldozatokról.

A tiszteletadás a Megemlékezés a holokauszt áldozataira című vers megrázó soraival kezdődött, amelyet Boronyák Gergely színművész megindító előadásában hallgattak meg a megjelentek.

Ezután dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere megemlékező beszéde hangzott el. Kiemelte: a holokausztra nincs magyarázat, hiszen arra, hogy országok a saját polgáraikat zárják szögesdrót mögé, és gyilkoltatják meg, nincs felmentés. Amikor a visszaemlékezéseket halljuk, amikor azt olvassuk, mi történt, mondta a polgármester, akkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az emlékezésre milyen nagy szükség van. Szükség van, hiszen a gyűlölet, a kirekesztés napjainkban is jelen van a közbeszédben.

„A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött, hanem szavakkal és gyűlölettel” – idézte a polgármester Lily Ebert magyar származású túlélőt. Ez a megemlékezés azért is fontos, hangsúlyozta, hogy legyen világos: a gyűlöletnek és a gyűlölködésnek gátat kell szabni, mert olyan társadalmat épít, amelyben ember ember ellen fordul.

A polgármester szavai után a tiszteletadáson a megjelentek elhelyezték a megemlékezés koszorúit, és főhajtással tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nevében dr. Kiss László polgármester és Burján Ferenc alpolgármester,

a Demokratikus Koalíció III. kerületi szervezete nevében Zábó Attila elnök és Domokos Ágnes képviselő,

az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség nevében Győrfi László elnök és Tóth Gábor kabinetfőnök,

Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat nevében Sztojka István alelnök és Dudás Ottó képviselő,

Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat nevében Wesolowski Korinna Katalin elnök,

Óbuda-Békásmegyer Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Horti Andrásné elnök,

helyezték el koszorúikat.

 

Holokauszt-emlékkő

 

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterének megemlékezése

 

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere lerója tiszteletét

 

Burján Ferenc alpolgármester

 

A Demokratikus Koalíció III. kerületi szervezete nevében Zábó Attila elnök és Domokos Ágnes képviselő jelent meg a tiszteletadáson

 

Sztojka István alelnök és Dudás Ottó képviselő a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat nevében helyezték el a tisztelet koszorúját

 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség nevében Győrfi László elnök és Tóth Gábor kabinetfőnök gyújtott mécsest az áldozatok emlékére

 

Wesolowski Korinna Katalin, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

 

A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Horti Andrásné elnök asszony rótta le tiszteletét

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság