Folyamatosan számoljuk fel az illegális hulladék-lerakóhelyeket ‒ A lakosok számára hulladékudvarok állnak rendelkezésre

Hírek Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

Kerületünkben is állandó problémát jelent az illegálisan kihelyezett hulladék, kül- és belterületen egyaránt. Az elmúlt fél évben az illegális hulladék mennyisége mintegy 15 százalékkal nőtt a tavalyi, azonos időszakhoz képest.

Szomorú tendencia, hogy belterületeken, közterületeken és a lakótelepeken is egyre gyakoribb az illegális kihelyezés. A hulladék összetételében az építési hulladék és a nagydarabos lomok a meghatározóak.

Több száz tonna hulladék

A városüzemeltetésünk által összegyűjtött illegális hulladék mennyisége az utóbbi fél évben elérte a 7.000 köbmétert, amelynek elszállítása hatalmas anyagi terhet ró az önkormányzatra.

Kerületünkben több helyszínen is van nagy kiterjedésű, illegális lerakat, egy részük magánterületen. Ilyen volt például az Ország út mellett „üzemeltetett” illegális hulladéktelep.

Önkormányzatunk több alkalommal tett bejelentést a környezetvédelmi hatóságnál, amely intézkedést kezdeményezett, és ennek keretében a telep felszámolásra, a terület pedig mentesítésre került. A területről több száz tonna hulladékot kellett elszállítani.

Összefogással tisztítjuk meg a területet

A Barackos út környékét ‒ amely nagy kiterjedésű hétvégi házas övezet ‒ szintén több száz köbméter illegális hulladék csúfítja el köz-és magánterületeken egyaránt. Az elszállítás és mentesítés folyamatos, azonban ez csak a közterületeket érinti.

Jelenleg zajlik egy komplett tervezés, amelynek keretében átfogóan kerülne a terület megtisztításra a magánterületeket érintően is, önkormányzati-lakossági összefogással, hatósági közreműködéssel. A mentesítést követően pedig kamerákkal fednék le a területet a „visszahordás” megakadályozása érdekében.

Hulladékudvarok a megelőzés érdekében

Az általunk észlelt, valamint a lakossági bejelentések alapján történő helyszínbejárások során minden esetben adatgyűjtést végeznek kollégáink a kihelyező személyére vonatkozóan. Ebben az évben eddig három esetben történt feljelentés, amelyek nyomán eljárás is indult.

Önkormányzat alternatív megoldások alkalmazásával is igyekszik csökkenteni a hulladék kihelyezését, ilyen például a térfigyelő kamerák telepítése, a frekventált területek visszatérő ellenőrzése vagy akár a drónos felderítés is.

Fontos információ, hogy a lakosság számára lehetőség van a hulladék hulladékudvarokban történő elhelyezésre, melyet a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. biztosít. Erről bővebben itt olvashatnak: https://www.fkf.hu/jelenleg-nyitva-tarto-vagy-hamarosan-megnyito-hulladekudvarok-elerhetosegei-nyitvatartasa-es-egyeb-fontos-informaciok

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság