Folytatódik a szúnyogirtás kerületünkben

Hírek
Közzétéve:

Talán nincs ilyen ember, akinek ne okoztak volna bosszúságot szúnyogok a nyár hónapokban. Ha mással nem, hát azzal, hogy döngicsélésükkel megzavarták éjszakai pihenésüket. De legtöbbünk már tapasztalta, hogy csípésük nyomán igen viszkető duzzanatok keletkeznek a bőrünkön, a legváltozatosabb testtájakon. A nőstényszúnyogok – figyelem! a hímek teljesen ártalmatlanok – vérszíváskor nyálukból juttatnak a bőrünk alá, ez okozza a kellemetlen tüneteket. A csípést magát nem érezzük, ám a szúnyognyálban található fehérjét, mint idegenanyagot észleli immunrendszerünk, és ellenanyagot kezd termelni, hogy elpusztítsa, eltávolítsa azt. Ilyenkor úgynevezett hisztamin szabadul fel a szöveteinkben, s ez okozza a kellemetlen tüneteket, a viszketést, a duzzanatot, a bőr kivörösödését.

A szúnyogirtáskor az alkalmazott készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Néhány óvintézkedést mégis javaslunk. Például a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a száradó ruhákat a szúnyoggyérítés napján gyűjtsük össze vagy takarjuk le.

A szúnyoginvázió megelőzéséhez mi magunk is hozzájárulhatunk. Rendszeresen öntsük ki vagy takarjuk le az épületek körül összegyűlt vizet, mely a szúnyoglárvák „bölcsője”.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság