Fontos döntések születtek testületi ülésünkön

Hírek Aktuális Kiemelt hírek
Közzétéve:

Képviselő-testületünk 2023. március 23-án 10 órakor rendkívüli ülést tartott. Az ülésen többek között a társasházak akadálymentesítésére nyújtható támogatásról, a rendelőintézetek államosításáról szóló állásfoglalásunkról és az Óbudai Zöld Napok megrendezéséről hoztunk döntést.

Az Esztergom-Budapesti főegyházmegye a Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületeinek térítésmentes átadását kérte. Az előzetes egyeztetések alapján a többséget alkotó DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd frakciószövetség jelezte, hogy nem támogatják az ingyenes vagyonátadást, így az erről szóló előterjesztés lekerült a napirendről és dr. Kiss László polgármester levélben fogja megkereni a főegyházmegyét, hogy megoldást találjanak.

A Don Bosco Szalézi Társasága az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskola és Óvoda épületeinek a térítésmentes átadását kérte. Az előzetes egyeztetések alapján a többségi frakciószövetség képviselői nem támogatták az ingyenes vagyonátadást, így ez a napirend is levételre került. A Szalézi Rendet is levélben fogja megkeresni a polgármester.

Önkormányzatunkat megkereste a Baptista Szeretetszolgálat is az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola és a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tulajdonba adásáról vagy vagyonkezelésbe vételéről. Az Esztergom-Budapesti főegyházmegyével és a Szalézi Renddel ellentétben a Baptista Egyház több alkalommal is tárgyalt önkormányzatunkkal, ennek eredményeként nem a tulajdon átadására, hanem a vagyonkezelés átadására kerül sor az állami iskolák használatához hasonló módon.

Az önkormányzat jobb gazda

Levelet kaptunk az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, amelyben kérik, nyilatkozzunk, át kívánjuk-e adni a Szent Margit Rendelőintézetet az államnak. Az átadás természetesen a Víziorgona utca 8. alatt épülő, új gyermekszakrendelő átadását is jelentené. Önkormányzatunk idén több mint félmilliárd forint pluszforrással támogatja a szakrendelő megépülését és későbbi működését. Állami átvétel esetén veszélybe kerülne a legtöbb ellátás léte vagy színvonala, és a Csobánka téri szakrendelő működése is. A Képviselő-testület nemet mondott a kormányzati tervekre, nemet mondott a szakrendelőnk lezüllesztésére, és nemet mondott az egészségügy további szétrombolására.

A Képviselő-testület rendelkezett arról, hogy a Békásmegyeri Piac bérlői számára különösen méltányos esetekben térítésidíj- vagy bérletidíj-kedvezményt lehessen adni. Ez különösösen fontos segítség a kormányzati rezsiválság és a szárnyaló infláció idején szorult helyzetbe került bérlők számára.

Önkormányzatunk pályázatot ír ki társasházak számára általános felújítási munkák, életveszély-elhárítási munkák, zöldterület-gondozás, kamerarendszer-kiépítés, akadálymentesítés és energetikai korszerűsítési munkák támogatására. Továbbá növeljük a zöld felület létrehozása céljából, társasházak számára maximálisan nyújtható támogatás összegét.

A Nemzeti Ovi-Sport Program keretén belül önkormányzatunk évről évre fejlesztette az óvodai udvarokat. A pályázatot a kormányzat ebben az évben leállította, ugyanakkor a Képviselő-testület döntött arról, hogy újraindulása esetén a Pitypang Művészeti Óvoda Gyöngyforrás Tagóvodája udvarának fejlesztésével pályázik, valamint növeljük az önkormányzat önrészét a pályázatban.

Új fejlesztések

Önkormányzatunk számos fejlesztés támogatásáról is döntött. A Csíkszereda Parkban kutyafuttatót alakítunk ki 25 millió forint értékben.

A Jós utcai közösségi kert létrehozására pedig további forrást bocsát rendelkezésre kerületünk.

Újabb – 10 millió forintos – forrást biztosítunk a csillaghegyi vízelvezetési program támogatására, de 19,5 millió forint felhasználásával új és modern bőrgyógyászati szakrendelést is kialakítunk a Laktanya u. 4. épületében.

Kormányzati terv volt egy új gyalogoshíd létesítése a Zichy-kastély és a Hajógyári-sziget között. Bár a kormányzati beruházások bizonytalanná váltak, önkormányzatunk engedélyt adott a tulajdonában lévő tervdokumentációk kormányzati felhasználásához, hogy segítsük a projektet.

Két nagyobb fejlesztés, a Kolosy téri Piac területén lévő és a Bécsi úton, az Óbudai Temetővel szemben lévő a Bauhaus kezébe került fejlesztés kapcsán támogattuk a telepítési tanulmánytervet. A Bauhaus esetében a Fidesz-frakció számos kritikát fogalmazott meg, ugyanakkor számunkra fontos, hogy nem új lakópark, hanem egy reményeink szerint jelentős helyi adót fizető Bauhaus áruház költözik kerületünkbe, amely újabb parkolóhelyeket létesít.

2022-ben létrejött egy ideiglenes bizottság a „Harrer sétány” kiviteli terve elkészítéséhez szükséges kormányzati költségvetési forrás biztosítása érdekében. A bizottság élére Csikósné Mányi Júliát választotta a Testület, aki a körzet képviselője, a Fidesz-frakció tagja. Csikósné Mányi Júlia 2023 elején lemondott a bizottság éléről, amelynek eddig nem sikerült ellátnia azon feladatát, hogy tárgyaljon a kormánnyal a „Harrer sétány” fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról. A Képviselő-testületi ülésen a Fidesz-frakció nem delegált új tagot a bizottságba, amely így két bizottsági tagjával, Derda Ádámmal és Őri Lászlóval folytatja a munkát.

Az ülésen döntöttük arról is, hogy április 21-22-én megrendezzük a környezetbarát szemléletet és klímabarát gyakorlatokat népszerűsítő Óbudai Zöld Napokat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság