Fotós élet a kerületben: kiállítások, díjak, klubok – Augusztus 29. a magyar fotográfia napja

Hírek
Közzétéve:

183 évvel ezelőtt, augusztus 29-én készült Magyarországon az első dagerrotípia a korabeli Magyar Tudós Társaság ülésén. A magyar fotográfia napján erre a fotótörténeti mérföldkőre emlékezünk, felhívva a figyelmet fotóművészeti értékeinkre. Óbudán szintén szép hagyománya van a fényképezés kultúrájának, mutatjuk is a kapcsolódó kerületi aktualitásokat.

Az első dagerrotípia megszületése óta a fényképezés technikája sok forradalmat megélt. Ám hivatása mit sem változott: napjainkban is, akárcsak 1840-ben, a művész, a műélvező és a kép tartalma között kínál kapcsolódási lehetőséget.

Fotókiállítások Óbuda-Békásmegyeren

Két kerületi kulturális intézményünk jelenleg is otthont ad egy-egy fotókiállításnak. Dornics Ákos természetfotós munkáiban gyönyörködhetünk a Békásmegyeri Közösségi Házban. A Mesél az erdő című kültéri árkádkiállítás szeptember 5-ig látható.

A San Marco utca Óbudai Kulturális Központban Antal István fényképész életmű kiállítása szeptember 8-ig látogatható. És éppen a tagnapi napon utazott tovább az Esernyős Galériából Ludmila Azarova ukrán fotóművész It’s me című kiállítása, ő és alkotó társa, Larysa Pyliaieva, a szintén ukrán coach-pszichológus a tárlatot az ukrán nőknek ajánlották.

Autizmussal élő fiatalok fotóscsoportja a kerületben

Az Óbudai Fotóklub Egyesület 54 évvel ezelőtt, azzal a céllal született, hogy lehetőséget teremtsen a kerületben élő amatőr fotósoknak a közös alkotáshoz, azóta munkáikkal számos magyar és nemzetközi versenyen értek már el helyezéseket. Legutóbb például Tóth-Piusz István, az Esztergom-kertvárosi Féja Géza Közösségi Ház által kiírt, Ahogy én látom a világot című fotópályázaton fényképével második helyezést ért el, gratulálunk a szép sikerhez.

És amiért különösen hálásak vagyunk, amire különösen büszkék vagyunk: az egyesület tagjai évekkel ezelőtt fotóscsoportot indítottak autizmussal élő fiatalok számára. Akik érzékeny alkotásaikkal azóta már több tárlaton is bemutatkoztak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság