Fővárosi Közgyűlés: a part mentén épülhet a védmű a Rómain

Hírek
Közzétéve:

A csillaghegyi öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén valósuljon meg, Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának 2007-es és 2009-es határozatai, a Fővárosi Közgyűlés 2009-es és 2011-es határozatai, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia ad hoc bizottságának szakvéleménye és az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsának szakmai állásfoglalásának figyelembe vételével, a műszaki egyetem összehasonlító szakértői értékelése alapján – erről 19 igen, 2 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntött a közgyűlés. A közgyűlés kinyilvánította elkötelezettségét a part jelenlegi rekreációs és sportfunkciójának megőrzésében, erősítésében, és úgy döntött: az árvízvédelmi mű megvalósítását követően sem változhat a partszakasz alapvető funkciója és jellege. A szocialista Tóth József XIII. kerületi polgármester javaslatára elfogadták, hogy aktualizálják az FCSM fővárosi árvízvédelmi műveket értékelő jelentését, valamint készüljön terv és ütemezés a sürgős beavatkozást igénylő szakaszok árvízvédelmi műveinek kiépítésére.

A napirend vitájában a javaslat egyik előterjesztője, Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes azt mondta: olyan beruházást akarnak megvalósítani, amit már évtizedekkel ezelőtt meg kellett volna. Hozzátette: meg akarják szüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy Budapest legszebb és legsűrűbben lakott területe árvizek ellen védtelen maradjon. Hangsúlyozta, hogy állékony védmű épül, ami megfelelő védelmet fog nyújtani az öblözetben lakóknak, a mai hullámteret pedig nem fogják építési övezetbe sorolni. „Nem az a célunk, hogy tönkretegyük, hanem hogy fejlesszük a partot, és azt a jelenlegi arculat megőrzése mellett élhetővé tegyük” – fogalmazott. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt csaknem negyven évben minden szakmai grémium a part menti változat mellett tette le a voksát.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a vitában azt mondta, a sportegyesületek is a part menti nyomvonal mellett tették le a voksot, hogy a Rómain a sportélet fejleszthető legyen. Hangsúlyozta, hogy a gát nyomvonala alapvetően katasztrófavédelmi kérdés, majd hozzátette a helyiekkel közösen azt kell meghatározni, hogy milyen legyen a vízpart a védmű megépítése után.

Tarlós István főpolgármester a vitában megemlítette, hogy az új, mértékadó árvízszint miatt komoly források kellenek a budapesti árvízvédelmi művek fejlesztéséhez, azok többségéhez 50-60 éve nem nyúlt senki. A csillaghegyi öblözet árvízvédelméről szólva emlékeztetett, hogy a kérdés 27 éve megoldatlan. Hangsúlyozta, hogy a közgyűlés most csak a nyomvonalról dönt, a funkciókról, a part állapotáról lehet még vitatkozni. Emlékeztetett rá, hogy öt tanulmányterv készült, de egy sem támogatta a Nánási úti nyomvonalat. „Hét éve várunk. Maradnia kell a nyúlgátnak is, másodlagos védelemként. Senkit nem akarunk arra kényszeríteni, hogy félelemben éljen. Védelemről kell gondoskodni, ez a mi kötelességünk és felelősségünk – az ellenzéké is” – fogalmazott. Nyomatékosította, hogy a Római-part bármilyen, építési övezetbe sorolását meg fogja vétózni. „Tovább várni nem lehet. Higgyék el, a legjobbat akarjuk, a legjobb szándék vezérel minket. Én ott nőttem fel, tőlem ne féltsék a Római-partot!” – jelentette ki.

További hozzászólások a védművet érintő napirendi ponthoz

A III. kerületet érintő döntés született a Kulturális, turisztikai, sport, köznevelési és szociálpolitikai ágazathoz kapcsolódó engedélyokmányok és megvalósítási megállapodások kapcsán arról, hogy a Budapesti Történeti Múzeum szervezeti keretében működő Aquincumi Múzeum kerítésének rekonstrukciójára sor kerülhet.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy a FŐGÁZ Zrt. (melynek a Gázgyár területének kármentesítése is a hatáskörébe tartozik) Igazgatóságának döntése alapján tudomásul veszi, hogy a cég, mint ajánlatkérő „Az egykori Óbudai Gázgyár területének kármentesítése” tárgyban indított közbeszerzési eljárását eredménytelenné nyilvánította. Tudomásul veszi azt is, hogy a FŐGÁZ Zrt. eljár a becsült érték felülvizsgálata céljából, melynek eredményeként gondoskodik az új közbeszerzési eljárás előkészítéséről. A testület felkérte a Főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közgyűlés fenti döntéséről a FŐGÁZ Zrt.-t értesítse azzal, hogy annak igazgatósága minden szükséges intézkedést tegyen meg a kármentesítési munkák határidőben történő elvégzéséért.

A 2016-os, TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázatok között megtalálható két támogatott III. kerületi projekt is. Az előterjesztés mellékletéből kitűnik, a Holdudvar park revitalizációjára 449 millió forint vissza nem térítendő fővárosi támogatást javasoltak, míg a Derű utcai park rehabilitációjára 90 milliót javasolt a testület. A döntés alapján megkezdődhet a III. kerületi önkormányzattal (is) az együttműködési megállapodásokat előkészítse.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság