Gazdagítják közös értékeink tárát – December 18. a nemzetiségek napja Magyarországon

Hírek
Közzétéve:

E napon arra emlékezünk, hogy 1992. december 18-án fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. A nemzetközi jogi és társadalmi szempontból is mérföldkőnek számító döntés mindannyiunk számára jelentőséggel bír.

Nemzetiségi kerekasztalt szerveztünk

Óbuda-Békásmegyeren 12 nemzetiségi önkormányzat működik, és ez egyedülálló kulturális sokszínűséget biztosít kerületünknek. Novemberben nemzetiségi kerekasztalt szerveztünk kerületi nemzetiségi közösségeink képviselői számára azzal a szándékkal, hogy a nemzetiségi önkormányzataink egymás közötti sokféle, több tematikát felölelő együttműködésnek, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatási formáinak sikereit, tapasztalatait megosszuk egymással.

Dr. Bots Dénes jegyző többek között e szavakkal köszöntötte a kerekasztal résztvevőit: „A nemzetiségek jelenléte hazánkban a honfoglalás kora óta folyamatos, így államalapításunk résztvevőiként tekintünk rájuk. Tudjuk, hogy nemzetiségi önazonosságukat megélve kapcsolódnak közös nemzetünkhöz, és köszönjük, hogy kultúrájuk, anyanyelvük, hagyományaik őrzésével és ápolásával gazdagítják közös értékeink tárát.”

A sokszínűség a mi erősségünk

A nemzetiségi kerekasztal rendezvényünk jó alkalom volt arra is, hogy sorra vegyük a programokban és munkában gazdag 2023-as nemzetiségi évet. Többek között az Óbudai Nyár keretén belül megrendezett egész napos Nemzetiségi Találkozó jókedvű forgatagát, szép színpadi előadásait és izgalmas gasztronómiai kalandozásait idéztük fel.

Mi itt, Óbuda-Békásmegyeren őszintén hisszük, hogy a sokféle nemzetiség együttélése megtanít bennünket arra, hogyan legyünk egymással elfogadóak, megértőek, hogyan tiszteljük egymás kultúráját, hagyományait, hogy a közös értékeket és a sokszínűséget lássuk meg egymásban a különbözőségek helyett. Így igyekszünk teret adni annak, hogy közösen gondolkodva, egymástól tanulva, egymáshoz kapcsolódva sokszorozzuk meg tevékenységünket, eredményeinket.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság