Színes közösségekben, otthonosan Óbuda-Békásmegyeren – Nemzetiségi kerekasztal 2023

Hírek
Közzétéve:

Nemzetiségi önkormányzataink és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, valamint a polgármesteri hivatalunk együttműködésének fejlesztése, egymás munkájának támogatása szándékával az idei évben is nemzetiségi kerekasztalt szerveztünk.

„Nagy öröm számunkra, hogy Óbuda-Békásmegyeren 12 nemzetiségi önkormányzat működik, hiszen ez egyedülálló kulturális sokszínűséget biztosít kerületünknek, – mondta üdvözlőbeszédében Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere, aki a fenntarthatósághoz kapcsolódó ügyek mellett a civil és nemzetiségi témákért is felel. – A nemzetiségi kerekasztal rendezvényünket azzal a szándékkal rendezzük meg az idei évben is, hogy a nemzetiségi önkormányzataink egymás közötti sokféle, több tematikát felölelő együttműködésnek, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatási formáinak sikereit, tapasztalatait megosszuk egymással.”

Az államalapítás óta velünk vannak

Dr. Bots Dénes jegyző szintén köszöntötte a kerekasztal résztvevőit, kiemelve többek között: „A nemzetiségek jelenléte hazánkban a honfoglalás kora óta folyamatos, így államalapításunk résztvevőiként tekintünk rájuk. Tudjuk, hogy nemzetiségi önazonosságukat megélve kapcsolódnak közös nemzetünkhöz, és köszönjük, hogy kultúrájuk, anyanyelvük, hagyományaik őrzésével és ápolásával gazdagítják közös értékeink tárát.”

Önkormányzatunk nemzetiségi referensei, Dorosy Katalin és Eperjesi Csaba színes, fényképekkel illusztrált előadásban számolt be kerületünk programokban és munkában gazdag 2023-as nemzetiségi évéről. Többek között az Óbudai Nyár keretén belül megrendezett egész napos Nemzetiségi Találkozó jókedvű forgatagát, szép színpadi előadásait és izgalmas gasztronómiai kalandozásait idéztük fel.

Nemzetiségi összefogás, nemzetiségi molinók

Mutattunk további példákat is arra, hogy az idei évben milyen újabb nemzetiségi összefogások születettek, illetve mely meglévők erősödtek tovább, bontakoztak ki közös cselekvésben, közös programokban, közös jövőbeni tervekben:

A bolgár, cigány, örmény és szlovák közösségeink az idei évben fogtak szorosabb együttműködésbe, amelynek eredménye nemzetiségi tematikájú molinók készítése és bemutatása – köztük a roma holokauszt és az óbudai cigányság történetét feldolgozók –, további megállapodások megkötése és folyamatos, közös ötletelés összefogásuk további céljait, terveit illetően.

Balkáni hagyományok és közös karácsony

A lengyel és a horvát nemzetiségi önkormányzataink elnökei az idei évben együttműködési megállapodást írtak alá dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterének jelenlétében, hogy ezzel is szorosabbra fűzzék kapcsolatukat.

A bolgár, a görög és a román önkormányzataink közös munkáit jól ismerjük, ilyenek például a Balkán Csokor című rendezvényeik, amelyeken népeik táncait, dalait és gasztronómiai hagyományait ismerhetjük meg. Ebben az évben hármas együttműködésüket szintén megerősítették. December 10-én pedig közös karácsonyi ünnepséggel zárják az évet.

Budapest 150 – Együtt ünnepelünk

Nemzetiségi referenseink kiemelték, a Budapest megalakulásának 150. évfordulójára tervezett és átadott Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzat emlékművét. A kovácsoltvasból készült, Pest, Buda és Óbuda egyesítését idéző remekmű felavatásán dr. Kiss László polgármester is részt vett, hogy megemlékezzen Budapest születéséről és az évszázadok óta velünk élő német nemzetiség óbudai történetéről.

Az Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat könyvet jelntetett meg A horvátok szerepe Óbudán és a városegyesítésben címmel.

A szlovák, a lengyel és a német közösségeink szintén évek óta dolgoznak együtt és vesznek részt egymás rendezvényein. Az idei óbudai adventre is közös programmal készülnek, a december 14-i a nemzetiségi adventi esttel a Békásmegyeri Közösségi Házban.

Megújuló pályázati rendszerünk

A fentiek is bizonyítják, hogy mi itt, Óbuda-Békásmegyeren őszintén hisszük, hogy a sokféle nemzetiség együttélése megtanít bennünket arra, hogyan legyünk egymással elfogadóak, megértőek, hogyan tiszteljük egymás kultúráját, hagyományait, hogy a közös értékeket és a sokszínűséget lássuk meg egymásban a különbözőségek helyett. Így igyekszünk teret adni annak, hogy közösen gondolkodva, egymástól tanulva, egymáshoz kapcsolódva sokszorozzuk meg tevékenységünket, eredményeinket.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a többi kerülethez képest kimagaslóan támogatja az itt élő nemzetiségeket és az őket képviselő nemzetiségi önkormányzatokat. Erre szintén büszkék vagyunk, ahogyan a nemzetiségi önkormányzatok számára továbbfejlesztett pályázati rendszerünkre, amelynek nyomán sokféle program és tevékenység valósulhatott meg.

Közös ügyünk a társadalmi fenntarthatóság

A nemzetiségekkel való együttműködés a kerületi fenntarthatósági munkák fontos, egyenrangú része, hiszen a környezeti és gazdasági fenntarthatóság mellett a társadalmi fenntarthatóság ügye mellett is elköteleződött önkormányzatunk. Ennek egyik szép bizonyítéka, hogy sokféle, valóban működő közösséget építünk, hogy mindenki otthon érezhesse magát a kerületben.

És ezt szolgálja az idei kerekasztal-megbeszélésünk ismét. Hozzájárulva, hogy munkatársaink szakértelme és nemzetiségeink képviselőinek tapasztalatai a jövőben is szoros és hatékony együttműködést bontakoztasson ki.

Szakmai munka és jógyakorlatok

A kerekasztal szakmai programjának részeként dr. Bots Dénes jegyző 2024. évi nemzetiségi önkormányzati választás témában adott tájékoztatót.

Dr. Tass Bálint aljegyző a nemzetiségeket érintő ágazati törvényről és annak változásairól tartott előadást.

A nemzetiségi ülések gyakorlati tapasztalatait dr. Szegedi Gábor aljegyző foglalta össze.

Füzes Márta, a Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály főosztályvezetője a pénzügyi határozatokat ismertette.

Az önkormányzat által kiírt nemzetiségi pályázatok elszámolásával kapcsolatos tapasztalatokról dr. Spiegler Tamás, a Vagyonfelügyeleti és Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetőjétől hallhattunk értékes információkat.

A kerekasztal megbeszélés zárásaként nemzetiségi önkormányzataink elnökei és képviselői osztották meg jó gyakorlataikat a nemzetiségi önkormányzati pályázatok eredményeinek és az eddigi tapasztalatoknak a tükrében.

A rendezvény a Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztályunk szervezésében valósult meg.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság