„Gizi néni 105 éve” – Ingyenes filmvetítés vasárnap délután Békásmegyeren

Hírek
Közzétéve:

Advent harmadik vasárnapjának délutánján az érdeklődők a Békásmegyeri Közösségi Házban a negyvenöt éve Budapesten élő legidősebb kerületi lakosról, az immár 106 éves Nemecz Gizelláról nézhetik meg Szabó Zoltán Bendegúz dokumentumfilmjét.

Gizi néni – akit dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is felköszöntött tavaly áprilisban 105. születésnapja alkalmából – 1917. április 14-én látta meg a napvilágot. Szabó Zoltán Bendegúz kamerája elé 2023 januárjában ült le békásmegyeri lakótelepi otthonában, ahol kisebbik fiával és menyével él, hogy a több alkalmas szeánsz során még 105 évesen meséljen életéről. A beszélő fejes alkotás tematikus egységekre bomlik az elmesélt történetek alapján, míg az illusztráció vágóképek formájában az életút helyszíneit villantja fel.  Külön fejezetet kap édesapja, aki ügyvéd volt, mellékesen újságíró, Móricz Zsigmond, aki Gizi néni édesapjának osztálytársa, élethossziglani barátja volt, vagy Lukács Dénes, a család felmenője, aki 1948-as tábornokként végül csak öt évi várfogságot szenvedett el, bár elsődlegesen őt is halálra ítélték, és a börtönben megalkotta az első földgömböt.

A 20. század magyar kataklizmáit végigélő címszereplő magánélete számos ponton összefonódott a történelemmel. Gizi néni Karcagon született és nőtt fel, postáskisasszony lett. Budapest ostromakor a fővárosban tartózkodott édesanyjával és keresztanyjával, majd visszament szülővárosába. Postáskisasszonyi munkaköre megszűnt, amikor a hadifogságba került katonák vonatból kidobált értesüléseit eljuttatta családjaikhoz. Később 1948-ig a debreceni dohánygyárban dolgozott. 1948-ban ment férjhez, 1960-ban elvált. Két gyermeke született, Attila 1951-ben, Árpád 1954-ben. Nagyobbik fia bohócként dolgozik, a kisebbik a BKV-től ment nyugdíjba. Gizi nénit maga pedig 1976-ban. Baráti köre csökkenőben van, nagyon sokan már örökre eltávoztak. Kerületünkben 1978 óta, negyvenöt éve él.

A filmet nézve rácsodálkozhatunk az emberi létezés különlegességére, arra, hogy 100 éves kor fölött is lehetséges testi-szellemi frissességben élni, hogy a valódi és fontos dolgok nyomot hagynak, mert tényleg megtörténnek. Gizi nénivel egyébként nyitottsága és szellemi frissessége miatt számos írott interjú készült már, de filmalkotásnak eddig nem volt szereplője. Szabó Zoltán Bendegúz, az ifjú rendező figyelmét Horváth Gábor Miklós író hívta fel Nemecz Gizellára, Óbuda-Békásmegyer legidősebb lakójára.

A rendező jelenleg is középiskolai tanulmányait végzi Budapesten a Toldy Ferenc Gimnáziumban. A film zenéjéért is teljes felelősséget vállal, vagyis egyszemélyes stábként a harmincperces dokumentumfilm minden kreditje az övé.  A nyersanyag összevágásával, vágóképek készítésével együtt a film nyárra készült el, tehát nagyjából fél év alatt, így lehetővé vált, hogy az őszi Göcsej Filmszemle ifjúsági film kategóriájában megmérettesse magát és díjazott alkotássá váljon. A rendező mögött több rövidfilm és fesztiválszereplés, külföldi workshop áll, a Gizi néni 105 éve első dokumentumfilmje. A rendezés mellett a zenei pálya gondolata is foglalkoztatja.

A vetítés helye és időpontja:

Békásmegyeri Közösségi Ház (Csobánka tér 3.), 2023. december 17. (vasárnap), 15h

Ingyenes program, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság