Gyermekek és párkapcsolati áldozatok védelme a kerületben – December 10. az emberi jogok világnapja

Hírek
Közzétéve:

Az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Az emberi jogok világnapján, december 10-én erre emlékezünk, és számba vesszünk lehetőségeinket és teendőinket helyi közösségünkben. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat együttműködve a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal rendszeresen tart ingyenes jogsegélyt és gyermekjogi tanácsadást, valamint áldozatsegítő programja keretében nyújt jogi segítséget azok számára, akik bántalmazást éltek meg.

„Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.” (Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata 1. cikk)

Az ENSZ tagállamai 75 évvel ezelőtt megfogadták, együttműködnek abban, hogy népszerűsítsék az elfogadott és kinyilatkoztatott emberi jogok harminc cikkét, amelyeket a történelem során először gyűjtöttek össze és foglaltak egyetlen dokumentumba. Így a törekvés e jogok védelmére és érvényre juttatására nem hiányozhat a demokratikusan működő államok, szervezetek, közösségek gyakorlatából sem.

A gyermekek védelme közös ügyünk!

Önkormányzatunk több mint három éve szoros együttműködésben dolgozik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal. Ennek keretében többek között a gyermekbántalmazás környezetének összes résztvevőjét igyekszünk megszólítani: a felismeréshez, a jelzéshez és a prevencióhoz kínálunk eszközrendszert az alapítvánnyal való közös munka során.

És szintén az együttműködés részeként minden hónapban lehetőséget biztosítunk térítésmentes gyermekjogi tanácsadásra és jogsegélyre. December 13-én lesz az idei utolsó alkalom, éljenek a lehetőséggel!

A párkapcsolati és a családon belüli erőszak nem magánügy!

Két évvel ezelőtt áldozatsegítő programot hívott életre Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat. Ahogyan Turgonyi Dániel alpolgármester, a program elindítója és vezetője fogalmazott: „Igyekszünk minél több fórumon kihangosítani, hogy a családon belüli erőszak, a párkapcsolati erőszak, a verbális és a fizikai bántalmazás súlyos, tömegeket érintő ügy hazánkban… A lényeg, hogy tehetünk azért, hogy ezt rendszerszinten visszaszorítsuk, és kötelességünk is tenni.”

Ezeknek a céloknak az érdekében szakmai fórumokat szervezünk, hogy a különböző hivatások gyakorlói még összehangoltabban tudjanak az áldozatok megsegítésén dolgozni, ingyenes jogi támogatást nyújtunk az érintetteknek és panelbeszélgetések szervezünk, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk. A legutóbbi alkalmunk témája a családon belüli erőszak témakörének egy, az általánosnál még inkább tabuként kezelt területe, az időseket érő erőszak volt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság