Hadrianus MCM – Egy ókori karrier története

Hírek
Közzétéve:

Az idei évben az Aquincumi Múzeuma kiállítással tiszteleg Hadrianus császár előtt. A jelentős pannoniai – és ezen belül aquincumi – tevékenységgel is büszkélkedő császár életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be a kiállítás a múzeum Orczy Gyula tervezte régi épületében.  A tárlaton – amelyen egyébként számos olyan tárgy is kiállításra kerül, amelyet eddig a nagyközönség nem láthatott (fegyverek, érmek, mindennapi használati tárgyak, sőt, egy Hadrianus mellszobor is) – megtudhatjuk például, hogy valóban volt-e köze Hadrianusnak a hajógyári szigeti helytartói palotához, vagy hogyan zajlott egy katona híres Duna-átúszása a császár jelenlétében. Továbbá kiderül az is, hogyan is nézhetett ki Hadrianus híres – sokak által „Disneyland”-hez hasonlított – villája Tivoliban.

A kiállítást megnyitó köszöntőjében Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere arról beszél, miért fontos Óbudának Hadrianus császár emléke. „Publius Aelius Hadrianus 1900 évvel ezelőtt, Kr.u. 106-ban ő lett a frissen kettéosztott Pannonia provincia keleti részének, Alsó Pannoniának az első helytartója, mégpedig Aquincum székhellyel. Az ő helytartósága – később pedig uralkodása alatt – indul meg a római település-együttes gyors fejlődése, igazi nagyvárossá válása a II. század első évtizedeiben. Ekkor nyeri el végső formáját a Flórián téren feltárt légiótábor, de ekkor emelkedett városi rangra az itteni polgárváros is.”

A kiállítás része a múzeum által meghirdetett „Hadrianus évnek”, amelynek keretén belül egy egész szezonon átívelő programsorozat szerveződik Aquincumban. Az ünnepi eseménysorozat fő támogatója Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

A Hadrianus év másik kiállítása már május 6-a, Óbuda Napja óta látható. A Kórház utcai szabadtéri tárlat, az Aquincumi Múzeum leleteit, szabadtéren is kiállítható másolatok formájában mutatta be, és akár ízelítőül is szolgálhat a most megnyílt kiállításhoz.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság