Használt sütőolaj leadása a kerületben, napelemes okospadok kihelyezése, kampány az élelmiszerpazarlás ellen ‒ Május 15. nemzetközi klímaváltozási akciónap

Hírek
Közzétéve:

A nemzetközi klímaváltozási akciónap fő üzenete, hogy a globális felmelegedés folytatódását és fokozódását csak összefogással, közös cselekvéssel van esélyünk megállítani. Világszinten és a helyi közösségekben. Mutatunk is néhány kerületi jógyakorlatot.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó nemzetközi szakértői testülete 2007-ben megállapította, hogy a globális felmelegedés ténye nem vonható kétségbe, és azt az ember okozza. A klímaváltozás itt és most történik, a pusztulás mértéke drámai, amely a bolygó teljes élővilágát veszélyezteti.

Az éghajlatváltozás bizonyított hatása ma már a sarki jégsapkák olvadása, a tengerszint folyamatos emelkedése, az óceánok savasodása is. Sajnos a következmények egyelőre beláthatatlanok, de ezek a hatások jósolhatóan tápanyagforrások apadásához, vízhiányhoz, a szennyezettség növekedéséhez vezethetnek.

A globális, összehangolt cselekvés nélkül nincs esélyünk a káros folyamatok elleni küzdelemben. Ugyanakkor a helyi közösségek felelőssége is igen megnőtt a környezettudatossággal kapcsolatban.

Óbuda-Békásmegyer a legklímabarátabb kerület megtisztelő cím birtokosa, Önkormányzatunk pedig a lakosság bevonásával alkotta meg klímastratégiáját. És azóta is a mindennapi, a fenntarthatóságot támogató jó gyakorlatokat keressük és honosítjuk meg a kerületben, hoztunk is néhány példát erre.

A FOODWAVE és ALDA szervezetek által meghirdetett nemzetközi uniós pályázaton Óbuda-Békásmegyer támogatást nyert az élelmiszeripar káros hatásait és az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó lakossági kampány megszervezésére. Az akció keretében INSTAGRAM játékot és videópályázatot hirdettünk meg.

Tovább bővül az okospadok hálózata a harmadik kerületben a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér, valamint a Kaszásdűlő Pethe Ferenc tér mellett többek között két új oktatási intézmény közelébe kerültek ki okospadok. Az Andor Ilona Ének-Zene Általános Iskola és a Harrer Pál Általános Iskola bejáratánál is találhatók napelemes, smart utcabútorok.

A használt sütőolaj leadási lehetősége szintén nagyon népszerű a kerületben. A 2021-ben elindult kezdeményezés keretében egyre több ponton adható le a használt háztartási sütőolaj, közintézményekben, oktatási intézményekben, piacokon, könyvtárakban. A programgazdák szerint a harmadik kerületben a kezdeményezés megvalósítása példaértékű!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság