Hazatért a Madonna Óbudára

Hírek
Közzétéve:

Egy 14. századi, gyönyörű Madonna szobor érkezett nemrégiben az Óbudai Múzeumba, egykor feltehetően Piast Erzsébet királyné adományozta a művet az óbudai klarisszáknak. A Szűz Máriát a kisded Jézussal ábrázoló különleges szobor szeptember 26-ig az Óbuda – Egy város három arca című állandó kiállítás középkori termében megtekinthető.

A piliscsabai római katolikus plébániától érkezett még április végén az Óbudai Múzeumba az a 14. századi, különleges Madonna szobor is, melyet feltehetően egykor Piast Erzsébet királyné adományozott az óbudai klarisszáknak. A műtárgy tehát – ha csak időlegesen is, de – hazatért.

A Szűz Máriát a kisded Jézussal ábrázoló szobor igen kalandos utat járt be, de szerencsére régóta Magyarországon van. Az Óbudát különösen kedvelő Piast Erzsébet (1305-1380) – aki fiától, Nagy Lajos királytól ajándékba kapta az óbudai várat, attól kezdve nevezték Óbudát a „Királynék városának – nagyon kedvelte a klarisszák apácarendjét, ő alapította óbudai kolostorukat is 1334-ben.

A királyné ajándékokkal is kedveskedett a rendnek. Ezek egyike volt a most érkezett, fából készült Madonna. A legutóbbi restaurálás során kiderült, hogy az eredeti alkotás még egy trónoló Madonnát ábrázolt, ami valószínűleg az apácák templomának főoltárát ékesítette, de az évszázadok során többször is átalakították.

Aki többet szeretne tudni arról, milyen háttérmunka eredményeként sikerült a múzeum szakembereinek több, a középkori Óbudáról az évszázadok alatt elkerült műtárgyat – legalább időlegesen – újra származási helyén megmutatni a nagyközönségnek, látogasson el az Óbudai Múzeumba május 23-án, Műtárgyak Éjszakája karszalaggal, és hallgassa meg a “Középkor kölcsönben” című műtárgybemutatót!

A nyár folyamán és a szeptemberi Ars Sacra fesztivál keretében pedig még számos egyéb alkalommal is megismerkedhetnek a Madonna kalandos történetével.  De addig is, a különleges szobor szeptember 26-ig az Óbuda – Egy város három arca című állandó kiállítás középkori termében tekinthető meg.

Az Óbudai Múzeum állandó várostörténeti kiállítása már 2010 óta várja a látogatókat, ami III. kerületi lakosok számára ingyenesen megtekinthető.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Filmforgatás miatt lezárások lesznek a K-hídon és környékén

Hírek
Közzétéve:

Nagy hanghatással járó filmforgatás-teszt lesz a K-hídnál!

Hírek
Közzétéve:

Ismét oldtimereket csodálhatunk meg a Fő téren!