Hercegszántóról Európa csúcsára – Albert Flóriánra emlékezett horvát nemzetiségi önkormányzatunk

Hírek
Közzétéve:

Az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó, az Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián előtt tisztelegve tartott megemlékezést Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, melynek során felidézték a sokác gyökerekkel rendelkező sportoló származását, életútját, pályafutásának legnagyobb sikereit.

Színes programmal várták az érdeklődőket május 24-én délután az Esernyősben, ahol Horvátország budapesti nagykövete, Mladen Andrlić, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Gugán Iván és a Fővárosi Horvát Önkormányzat elnöke, Gyurity István jelenlétében köszöntötték az egybegyűlteket. Először Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője tartott vetítéssel illusztrált előadást, amelyen „Flóri bácsi” – vagy ahogy arisztokratikus mozgása, elegáns cselei és labdatartása után a szurkolók elnevezték, „a Császár” – életpályájának fordulatairól mesélt. A déli határon fekvő Hercegszántón látta meg a napvilágot 1941-ben – a faluban jelentős sokác-horvát közösség él jelenleg is, Albert édesanyja is ehhez a nemzetiséghez tartozott.

Tobak Csaba előadásában sorra vette a 2004-ben a Nemzet Sportolójának választott ferencvárosi ikon pályafutásának impozáns statisztikáit is: összesen 532 mérkőzésen 394 gólt lőtt, válogatottként az 1962-es világbajnokságon rúgott négy góljával a torna társ-gólkirálya lett, 1965-ben a vezetésével az FTC megszerezte a magyar klubfoci mindmáig egyetlen nemzetközi tornagyőzelmét, vagyis elhódította az UEFA-kupa (ma Európa Liga) elődjének számító Vásárvárosok Kupáját. „A Juventus elleni döntőben Albert is gólt szerezhetett volna, a beadásra gyönyörűen érkezett fejelni, de két kézzel meglökték hátulról. Elesett, szerencsére viszont nem fújták be a tizenegyest – mögötte ugyanis érkezett Fenyvesi Máté, aki elérte a beadást, és gólt szerzett” – idézte fel Tobak Csaba. Albert 1967. decemberében nyerte el az európai sportújságírók által megválasztott, a kontinens legjobb labdarúgójának járó díjat, az Aranylabdát – 28 ponttal előzte a korszak olyan sztárjait, mint Eusébio, Gerd Müller vagy Franz Beckenbauer.

A prezentációt követően Hercegszántó polgármestere, Varga Gábor tartott előadást a település és az Albert-család történetéről – a beszédet Barity Zorán tangóharmonikás zenéje, és a színművészként fellépő Gyurity István versmondásai színesítették.

Az esemény kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melynek során Tobak Csaba kérdezte a Császár gyermekeit, vagyis ifj. Albert Flóriánt, az FTC-vel háromszoros magyar bajnok egykori labdarúgót, Albert Magdolna egykori élvonalbeli kézilabdázót valamint Rákosi Gyulát, aki Albert Flórián csapattársa és legjobb barátja volt a Fradiban.

Albert Flórián 2011-ben hunyt el, az Óbudai Temetőben helyezték végső nyugalomra.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság