Civil Üzleti Iskola Óbuda-Békásmegyeren – II. évad

ÜZLETI SZEMLÉLETŰ KÉPZÉSSOROZAT A CIVIL-VÁLLALATI-ÖNKORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRŐL

2022-ben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kezdeményezésére indítottuk útjára a Civil Üzleti Iskolát a III. kerületben. A hazánkban egyedülálló programsorozat legfontosabb célja az Önkormányzat, a helyben működő vállalatok és a kerületben tevékenykedő civil szervezetek közötti partnerség élénkítése volt. Egyúttal célul tűztük ki, hogy fejlesszük, képezzük a civil szervezeteket az irányba, hogy saját kompetenciáikat felhasználva jól, hatékonyan és üzleti alapon tudjanak segíteni az Önkormányzatnak és a vállalatoknak fenntarthatósági feladataik megvalósításában. Hiszen a 21. század civil szervezete nem csak támogatásokból, pályázati lehetőségekből tudja fenntartani magát, finanszírozni működését, hanem olyan szolgáltatási portfólióból is, mely segíti az üzleti gondolkodás és egy üzleti „láb” kiépítését, kialakítását is. A programba 15 vállalat és 22 civil szervezet kapcsolódott be, és végül 13 civil üzleti szolgáltatás született meg, amelyekből összeállítottuk Óbuda-Békásmegyer első Civil Szolgáltatási Portfólióját. A Civil Üzleti Iskola a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázatán második helyezést ért el. A programról készült kisfilmet megtekintheti itt.

A rendkívül sikeres program 2023-ban is folytatódik, az Önkormányzat ismét térítésmentes lehetőséget biztosít a részvételre a III. kerületben működő civil szervezetek számára. A Civil Üzleti Iskola szakmai együttműködő partnere a civil-vállalati-önkormányzati együttműködések és partnerségek piacvezető szervezete a Civil Impact Nonprofit Közhasznú Kft.

A 6+1 alkalmas programnak idén is hangsúlyos eleme, hogy a civil szervezetek gyakorlati betekintést kapnak a kerületben működő vállalatokkal való együttműködési lehetőségekbe, valamint új típusú alternatív forrásteremtési módszerekkel (elsősorban: piaci alapú szolgáltatások kialakítása) ismerkedhetnek meg, figyelemmel arra, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat célja, hogy hosszabb távon a civil szervezetek fenntartható és felelős működése kerüljön előtérbe a folyamatos támogatások nyújtása helyett. Az üzleti iskola különböző alkalmai az Önkormányzatnál és vállalati helyszíneken valósulnak meg. A képzés során a Civil Impact szakemberein túl főként óbudai és néhány budapesti székhelyű vállalat képviselői tartanak előadásokat. Fontos eleme a programnak a képzési és bemutatkozási alkalmak során a párbeszédek és együttműködések generálása, előmozdítása a bevont résztvevők között.

A program újdonsága, hogy a civil szervezetek kapnak maguk mellé egy-egy vállalati mentort, akik a képzési alkalmak közötti időben is segítik, vezetik, tanácsokkal látják el a civileket a szolgáItatásfejlesztés érdekében. A résztvevő civil szervezetek feladata, hogy a képzés időszaka alatt kidolgozzák vagy továbbfejlesszék a már meglévő szolgáltatásukat, amely helyi, óbudai problémára ad választ/annak megoldásával kapcsolatos és/vagy segítséget jelent a programba bevont vállalatok számára feladataik megoldásában. Célunk, hogy minél több együttműködés, közös projekt megvalósulhasson ezzel hozzájárulva Óbuda-Békásmegyer fenntarthatósági célkitűzéseihez. A program lezárása egy olyan bemutató alkalom lesz, amelyen sor kerül az elkészült szolgáltatások versenyeztetésére és értékelésére (közösen a vállalati és önkormányzati szakemberekkel).

Kiket várunk a Civil Üzleti Iskolába?

Olyan helyi kötődésű civil szervezeti szakembereket és vezetőket,

  • akik tudják, hogy céljaik eléréséhez szükség van vállalati, intézményi partnereségekre;
  • akik szívesen gondolkodnának vállalati vagy önkormányzati partnerségekben, de nem tudják hogyan kezdjék el;
  • akik szívesen alakítanának ki olyan üzleti projektet, mely vállalati problémára keresi a választ;
  • akik szeretnének helyi vagy helyben is működő, telephellyel rendelkező vállalati CSR szakemberekkel, HR- és kommunikációs vezetőkkel megismerkedni, találkozni;
  • akik 2022-ben már részt vettek a programban, de szeretnének tovább fejlődni, és tudásukat és kapcsolataikat elmélyíteni.

A jelentkezés feltételei:

  • A programban részt vehet minden olyan nonprofit szervezet, amely székhelyét/ telephelyét tekintve a III. kerületben hivatalosan bejegyzett szervezet és/vagy a tevékenységét bizonyíthatóan a III. kerületben (is) végzi.
  • Egy szervezettől maximum 2 fő jelentkezhet.
  • A jelentkezőknek vállalni kell, hogy a programsorozat minimum 5 alkalmán részt vesznek.

A Civil Üzleti Iskola tervezett menetrendje és tematikája:

1. alkalom 2023. június 2. A Civil Üzleti Iskola 2022-es eredményeinek áttekintése. Az önkormányzat céljai, eszközei, eddigi eredményei és együttműködési lehetőségei.
2. alkalom 2023. június 15. Civil-vállalati együttműködések helye és szerepe a szervezetek életében. A civil-vállalati kapcsolatok sokrétűsége, hogyan kapcsolódhatnak a civil szervezetek a vállalatokhoz.
3. alkalom 2023. június 22. Üzleti szolgáltatások kialakításának/fejlesztésének szempontjai. A mentorációk előkészítése.
július-augusztus Mentorációk: a vállalati szakemberek egyéni mentorációval segítik a résztvevő szervezeteket
4. alkalom 2023. augusztus 29. Árazás, ajánlatkészítés: árazási módszerek megismerése, hogyan kell jó ajánlatot írni, milyen hibákat érdemes elkerülni.
5. alkalom 2023. szeptember 7. Kommunikáció, marketing: hogyan kommunikáljunk a vállalatokkal, a közös nyelv, marketingstratégiák és technikák.
6. alkalom 2023. szeptember 14. Tárgyalástechnika, prezentáció, pitching. Érvélés és meggyőzés, prezentációs készségek fejlesztése, a jó pitch alapjai.
Záróesemény 2023. október 12. Bemutató alkalom. A részvevő civil szervezetek pitchei, a képzés lezárása.

A programok tervezetten 9-13 óra között kerülnek megrendezésre budapesti helyszíneken.

A programmal kapcsolatos esetleges változás/változtatás jogát fenntartjuk.

Jelentkezés:

Ezen ŰRLAP kitöltésével

(A jelentkezések rögzítése érkezési sorrendben történik)

Jelentkezési határidő:

  1. május 18. (első alkalom: június 2.)

Részvételi díj:

A Civil Üzleti Iskola Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által életre hívott programsorozat, a résztvevők számára díjmentes.

További információ:

Munkanapokon 9-16 óra között telefonon a +36 20 956 05 82 telefonszámon vagy e-mailen a bercsenyi.kinga@civilimpact.hu címen.