Hogyan mérsékelhetjük a csomagolással járó pazarlást? – November 18-26. Európai Hulladékcsökkentési Hét

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét évről évre arra ösztönöz minket, hogy ne csak e novemberi héten fordítsuk figyelmünket a fenntartható erőforrás-gazdálkodásra és hulladékkezelésre. 2023-ban a kampány középpontjában a csomagolással járó pazarlás mérséklése áll.

Ahogyan a fenntarthatóságot támogató szemlélet minden szeletének formálása sok szereplős feladat, úgy a hulladékcsökkentési tudatosság növelése szintén összetett munka. Ebben – ideális esetben – helyi és regionális hatóságok mellett a lakosság, oktatási intézmények, üzleti szereplők, civil szervezetek, egyesületek, önkéntesek összefognak és együttműködnek.

A csomagolások jelentős része a kukában végzi

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet általában november végén rendezik meg, immár 15. éve. Az esemény fókuszban ebben az évben a csomagolás kerül: hogyan tudjuk a vele járó pazarlást és környezeti terhelés közösen, mindennapjainkban mérsékelni.

Szembe kell néznünk azzal, hogy a teljes műanyag-felhasználás 40 százaléka és a teljes papírfelhasználás 50 százaléka az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesen 36 százaléka vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként.

Hasznosítsd újra! Töltsd újra!

E szomorú tendenciát látva az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie, annak érdekében, hogy élettartamukat meghosszabbítva a kárba vesző mennyiséget csökkenteni lehessen. A cél elérhető, ugyanakkor  mindnyájunktól erőfeszítést kíván, amelyet azonban figyelemmel véghez tudunk vinni, első lépésekként például a csomagolás nélküli termékek vásárlásával, az újrahasznosított csomagolóanyagok választásával vagy az újratöltés lehetőségeinek kihasználásával.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, a legklímabarátabb kerület cím viselőjeként, szintén elkötelezett a hulladékcsökkentés és a pazarlás megelőzése mellett. Az évek során a harmadik kerület lakóinak bevonásával számos kapcsolódó akciót hirdettünk és kezdeményezést valósítottunk meg.

Pályázatunk a klímatudatosság jegyében

Ezek közül most kiemeljük a tavaly ősszel megrendezett az ALDA és FOODWAVE szervezetek által támogatott szemléletformáló akciónkat. Ennek keretében az élelmiszeripar káros környezeti hatása és a klímatudatos étkezés kapcsán vártunk fotókat, videókat.

Az akció lezárásaként bemutattuk a győztes, gyakorlatorientált pályázatokat. És a résztvevőkkel Bécsbe látogattunk, helyi jó gyakorlatok feltérképezése és egymással való megosztása céljából.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság