Hulladékból értékes talajtápanyag – Új közösségi komposztáló a Hajógyári-szigeten

Hírek
Közzétéve:

Kerületünk új közösségi komposztálóládákkal gazdagodott. A Hajógyári-szigeten, a K-híd tövében lévő gyűjtőhelyen bárki elhelyezheti a háztartásában keletkezett konyhai zöldhulladékot.

A háztartási hulladékként a kukákba kerülő szerves anyagok nagy részét a természet képes lebontani és újrahasznosítani. Ezt a lehetőséget használhatjuk ki a komposztálással, azaz az értékes, talajtápláló zöldhulladékot visszajuttatjuk a természet körforgásába.

Mit tegyünk a komposztba? A konyhai hulladékból gyümölcs-, zöldségmaradék, tojáshéj, kávézacc, tealevél, emellett vágott virág, cserepes növény, elhasznált virágföld, de még levágott haj is (amennyiben az nem festett) és kezeletlen papír kerülhet a komposztálókba.

Mit ne tegyünk a komposztba? Többek között déli gyümölcsök héja – mivel az sok tartósító- és növényvédő szert tartalmaz – ne kerüljön a komposztba. Soha ne tegyünk a komposztálóba hús-, hal- vagy ételmaradékot, ahogyan semmilyen mesterséges anyagot se.

Mindezzel – ha rendeltetésszerűen használjuk új komposztálóládáinkat – ismét teszünk egy lépést a természet- és környezetbarát zöldfelület-kezelésért.

Köszönjük a Főkertnek, a Hajógyári KOMPOSZTBarátok csoportnak, valamint a raklapokat a Pilis-Logistic Kft.-nek!

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság