Ingyenes lehet a közösségi közlekedés a 14 év alattiaknak

Hírek
Közzétéve:

Mint mondta, már szeptembertől ingyenes lehet a közösségi közlekedés a 14 év alattiaknak. (2021. szeptember 1-jén fogja tárgyalni a közgyűlés, a képviselők támogatása esetén szeptember 2-án léphet életbe az intézkedés.)

Hangsúlyozta: a fővárosi közlekedési szokások a pandémia árnyékában sokat változtak, a bérletértékesítések és az utasok száma nagyot esett, járványügyi szempontból ugyanakkor biztonságos a tömegközlekedés (ezt több kutatás is alátámasztja), és szeretnék azokat is visszacsábítani, akik a koronavírus miatt nem használják. A város élhetőségének megőrzése, javítása szempontjából ez elsődlegesen fontos, hiszen a gépjárművek száma folyamatosan nő, Budapesten 10 év alatt 21 százalékkal nőtt a számuk (az agglomerációban 40 százalékkal).

Beszélt arról is a főpolgármester, hogy gyorsítják a felújításokat a Blaha Lujza téren, szeptemberben már vissza is adnák a Rákóczi utat a budapesti autósoknak. Az M3-as metrót 2023 júniusának végéig tervezik befejezni, ahogyan a Lánchíd felújítása is 2023-ra ér véget, de a jövő év végén forgalmi szempontból már lehet használni a hidat.

A pesti alsó rakpart felújítását a Lánchídtól délre csak azt követően kezdik meg, hogy a Blaha elkészült.

Átalakítják továbbá a lámpaprogramot a Nagykörúton az autós közlekedés javítására, ezzel akár plusz 30 százalékos kapacitást tudnak adni a körúton közlekedőknek.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy ezek egyelőre javaslatok, szeptemberben viszik a fővárosi közgyűlés elé. A cél, hogy kisebb legyen a közlekedési terhelés, hogy a fővárosiak életminősége javuljon, emellett az is, hogy minél több budapesti használja a közösségi közlekedést, ami szerinte soha nem látott kihívások előtt áll, a városvezetésnek pedig az a feladata, hogy tovább népszerűsítse, hogy minél vonzóbbá tegye, ezáltal pedig élhetőbb város lehessen Budapest.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság