Ismeretterjesztő workshop és előadássorozat az Ezüsthegyi Könyvtárban a zöld életmódról

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára zöldkönyvtárként kiemelt figyelmet fektet a környezettudatosságra, ezért rendszeresen szervez olyan eseményeket, amelyek segítenek az öko megoldások megismerésében. Idén a Klímakertész rendezvénysorozat keretében négy alkalommal hallgattak a résztvevők előadásokat, amik segítenek a zöld életmód és természetkímélő megoldások kialakításában a közvetlen környezetükben.

A projektet a könyvtár és a Békási Klímakör hívta életre 2023 tavaszán, és a fenntartó, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával valósultak meg a programok. Az előadássorozat célja az volt, hogy megismertessék a klímavédelemmel kapcsolatos információkat, a környezettudatos megoldásokat a kertben, valamint a háztartásokban. A szervezők fontosnak tartották megmutatni, hogy az éghajlatváltozás mérséklése iránti törekvéseket nemcsak közösségi, hanem egyéni szinten is segíthetjük.

A foglalkozásokat Varga Judit kertészmérnök és Orosz Oszkár kertész tartották, akik interaktívan mutatták be a praktikus és környezettudatos megoldásokat, így a látogatók kézzel fogható módon ismerhették meg az egyes folyamatokat, részfolyamatokat.

Komposztálás, növényszaporítás

Az első alkalommal a komposztálásról és az egyszerű növényszaporításról hallhattak részletes előadást a látogatók. Megismerték az otthonról hozott konyhai hulladékok kezelését, milyen anyagok komposztálhatóak és hogyan érdemes komposztot készíteni. Az ismeretek szemléltetésére az Ezüsthegyi Könyvtár kertjében kihelyezett komposztáló láda volt a szakértők segítségére.

A növényszaporítási módok közül, a dugványozással, mint legegyszerűbb vegetatív szaporítási módszerrel lehetett megismerkedni. A folyamat a hozott és a könyvtárban található növényeken lett szemléltetve, a gyökereztetés befőttesüvegekben és tejfölöspoharakban történt és a begyökeresedett új növényeket a látogatók később hazavihették, vagy a könyvtár kertjében kerültek kiültetésre.

Gyógyító növények

A második előadás során a gyógynövények gyógyító hatásai és azok az alapanyagok kerültek fókuszba, melyek lebomlásukkal nem rónak terhet környezetünkre. Ezt a tudást házi szappan elkészítésén keresztül adták át előadóink a közönségnek. A házi szappanok alapanyaga glicerin, méhviasz és olivaolaj volt, ami egy környezetbarát és vegyszermentes alternatíva a tisztálkodáshoz.

A szappanokhoz az Ezüsthegyi Könyvtár kertjében található gyógynövények is felhasználásra kerültek, bemutatva ezzel a kertben található gyógyító növényeket és azt, hogy karnyújtásnyira vannak tőlünk a lehetőségek a betegségek megelőzésére, vagy kezelésére. A foglalkozás végén a látogatók egy saját készítésű szappannal térhettek haza.

 

Madárbarát kerület

A harmadik alkalomra egy ősszel aktuális téma került elő: madáretetőt készíthettek a résztvevők otthoni hulladékaikat újrahasznosítva és megismerhették a madárbarát kert jelentőségét. Az előre összekészített műanyagflakonokat, raffiát, vesszőket, műanyag cserépalátéteket a látogatók maguk szerelhették össze és vihették haza a madáretetőket, madáreleség kíséretében. Nem véletlen, hogy a 3. kerület lett az év madárbarát települése.

Az utolsó alkalommal a téli tennivalók kerültek az előadás fókuszába. Az előadás alatt a hallgatók tippeket kaphattak, hogyan óvják meg a kinti növényeket a fagytól, miként lehet raktározni a zöldségeket és gyümölcsöket télen és milyen formában érdemes őket eltenni ezen időszak alatt. Decemberi előadásunk támogatói köre bővült eggyel, az idei év záró előadást az NKA is támogatta.

Az Ezüsthegyi Könyvtár számára kiemelten fontos, hogy elősegítsék a környezettudatosabb életmóddal és a klímavédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztést. A közönségtől rengeteg pozitív visszajelzést kapott a könyvtár, így 2024-ben folytatódik a Klímakertész sorozat, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság