Újabb elismerés – Óbuda-Békásmegyer lett 2023-ban az Év madárbarát települése

Hírek Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén hirdette meg először pályázatát, amely során  „Év madárbarát települése” címet Óbuda-Békásmegyer nyerte el.

Mint felidézik, az Év madárbarát települése pályázaton olyan önkormányzatok vehettek részt, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen, és amelyek közterületein, intézményeiben már kihelyeztek madárvédelmi eszközöket, mint például odúkat, odútelepeket, valamint egyéb természetbarát módszereket is alkalmaznak.

A szeptember végén zárult pályázaton 34 település vett részt. Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kimagaslóan teljesít évek óta ezen a téren, ezért a 2023-as év Madárbarát települése címet ők nyerték el – írják a közleményben.

Az MME közleményében kiemel néhány olyan intézkedést, amelyek a döntést indokolták, így például a kerületben található ökoiskolát, madárbarát és zöld óvodákat, az önkormányzati fenntartású Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárban található magkönyvtárat, amely zöld innovációs pályázatokon több díjat is nyert. A kerületben a lakosok számára egy fecskevédelmi program biztosít térítésmentes lehetőséget műfecskefészek kihelyezésére, szakmai előadással egybekötve, a sün- és madárvédelmi program keretében pedig 550 madáretetőt és 200 madárodút osztottak ki az érdeklődőknek.

Hangsúlyozzák, hogy 2018 óta zajlik a Közösségi fatelepítési program, amelynek keretében több ezer fát ültettek el a kerület számos pontján, valamint az önkormányzat támogatja, és együttműködik a 10 millió Fa Alapítvánnyal. Kiemelik, hogy a kerület ivartalanítási akciókat szervez a kóbor macskák számának csökkentése érdekében, valamint méhlegelőket is fenntartanak. Hozzáteszik, hogy az önkormányzatnak van fenntarthatósági stratégiája és klímastratégiája, illetve hatályos Környezetvédelmi Programmal és 2017 óta Környezetvédelmi Alappal is rendelkezik.

(mti)

Az „Év madárbarát települése” program megvalósítását a LIFE NGO4GD (HU/000037) „Közösen a természetért” elnevezésű pályázat támogatta.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság