Ivókút, gyógyvíz, ásványvíz: közös kincseink Óbuda-Békásmegyeren – Március 22. a víz világnapja

Hírek
Közzétéve:

A víz világnapja célja, hogy gondolkodásunk és figyelmünk középpontjába a víz kerüljön. A bolygó vízkészlete, ez a nélkülözhetetlen természeti kincs.

A globális célok eléréséhez elengedhetetlen a helyi szintű felelős cselekvés és szemléletformálás, így a világnap alkalmából Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Fenntarthatósági stratégiájának eredményeiből is bemutatunk néhányat.

CseppetSem! – 31 gyűjtőpont a kerületben

Kerületünk is csatlakozott az országos CseppetSem! programhoz. És folyamatosan bővül a lista: már 31 kerületi helyszínen adhatjuk le a háztartási használt olajat.

A használt sütőolaj ugyanis a csatornába kerülve természetes vízkészletünket nagyban károsítja, így a lefolyóba, vécébe öntése helyett keressük fel a gyűjtőpontok valamelyikét. Szemléletformáló szakértői beszélgetéssorozatunkban is szó esik a vízkészlet megóvásáról, a kerületi cseppmentes gyűjtőpontok fontosságáról.

Nemzetiségekkel és civilekkel összefogva

Szintén a tavalyi évben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat közösen emelt és adott át egy bolgár ivókutat a Békásmegyeri piac területén. Az ivókút felavatásával a kerületben egykor letelepedett és itt agrárkultúrát meghonosító bolgárkertészek emléke előtt tisztelegtünk. Emellett az ivókút annak is jelképe, hogy a víz közös kincsünk, ezért is állítottuk fel a közösségi térben.

Önkormányzatunk helyi civil szervezetekkel is együttműködik kerületünk gazdag vizes környezetének megóvásán. A Civilek a Római-partért Egyesület évek óta tesz azért, hogy a föveny és a Duna is egyre tisztább legyen, és tevékenységükbe örömmel vonnak be önkéntes segítőket is.

Kóstoló gyógyvizeink világából és ásványvizeinkből

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. is programokkal készül a víz világnapja alkalmából. 2022. március 26-án idegenvezetéssel, nyereményekkel és ásványvíz-kóstolóval várják az érdeklődőket:

a Csillaghegyi Ásványvíz Palackozó 10 és 13 órakor. A látogatáshoz előzetes regisztráció szükséges: palackozo@budapestspas.hu Találkozó: a Strand Hotel Csillaghegy bejáratával szembeni parkolóban (1038 Budapest, Pusztakúti út 29–31.)

a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda 9 és 12 órakor. Regisztráció: info.gellert@budapestspas.hu

a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda 11 és 14 órakor. Regisztráció: rudas@budapestspas.hu

a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda 11 és 15 órakor. Regisztráció: lukacs@budapestspas.hu

a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda 10 és 14 órakor. Regisztráció: info.szechenyi@budapestspas.hu Találkozó a Kós Károly felőli sétány bejáratánál az aulában.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság