Jókai a kertben, kert a könyvtárban – Már olvashatjuk az Óbudai Anziksz tavaszi számát

Hírek
Közzétéve:

Tudta, hogy Bagaméri Óbudán fondorlatoskodott? A Keménykalap és krumpliorr alakja ugyanis a filmváltozatban a Nagyszombat és Kecske utca sarkán álló játszótéren kínálta híres portékáját. A harmadik kerületi helyszín nem a véletlen műve, hiszen a mese alkotója az óbudai kötődésű Csukás István, olvashatjuk az Óbudai Anziksz friss lapszámában.

És azt tudta, hogy az Óbudai Platán Könyvtár fűszer- és gyógynövények otthona is? Zöld könyvtárunk egyik magaságyásában illatoznak ezek a csodás növények. Ahol a könyvtárlátogatók egyben kertlátogatóvá is válnak, ráadásul herbateázó és limonádézó is várja itt őket az évszaktól függően.

Tudta, hogy a süngomba, a laskapereszke és cafatos pöfeteg nem kitalált mesebeli figurák? Nagyon is valóságosak: a Budai-hegyek védett gombafajai. Itt legalább öt-hat ezer nagygombafajt számláltak össze a gombavilág tudósai.

És vajon azt tudta-e, hogy a nyulak autista gyermekek mellett terápiás állatként is teljesíthetnek szolgálatot? A kerületszéli törpenyúltenyészet gazdája, Török Anna értője annak, hogy a családbarát nyuszik hogyan támogathatják az érintett gyerekeket.

És hogy a harmadik kerületben háromszázezer fa él? Dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze azt is elmeséli, miért az őshonos fák telepítésének híve: azok nem csupán az itteni klímát szeretik, hanem közös kincsünket, Óbuda védett erdejét is megtartják eredeti szépségükben.

Tudta, hogy Jókai Mór már ismerte a műtrágyát? Sőt, Kertészgazdászati jegyzetek címmel össze is gyűjtötte tanácsait a korabeli kerttulajdonosnak, többek között a filokszéria elleni védekezés, a műtrágyázás és a gyümölcsfakiválasztás szaktémákat érintve.

A tavaszi természetbe és a kertbe csalogató témák mellett szeretettel ajánljuk Esterházy Péter születésnapjára készült köztéri plakátjaink gyűjteményét bemutató oldalakat is. Ezeken negyven kortárs író és költő osztja meg velünk kedvenc Esterházy-idézetét.

Szintén az évfordulóhoz kapcsolódóan vall az Óbudai Anziksz hasábjain Alföldi Róbert arról, miért ragaszkodott hozzá, hogy az író Hasnyálmirigynapló című könyvét hangoskönyvbe olvassa, és miért tartja fontosnak, hogy beszéljünk az olyan, tabuként kezelt témákról, mint a felkészülés az elmúlásra.

Jó olvasást kívánunk!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság