Jövőre 10 ezer Ft-os vásárlási utalványt kapnak a kerületi nyugdíjasok

Hírek Aktuális ügyek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer képviselőtestülete december 8-án tartott rendkívüli ülésén megalkotta a 2024. évi költségvetési rendeletét. A 48,3 milliárd Ft főösszegű költségvetésből korábban sosem látott mértékben fogunk szociális ellátásra költeni. Új támogatásként Óbuda Napja alkalmából az inflációnak leginkább kiszolgáltatott rétegként a III. kerületi nyugdíjasoknak adunk majd vásárlási utalványt. A kerületi Fidesz-frakció nem támogatta a 2024. évi költségvetési rendeletet, így nem támogatták a nyugdíjasok számára tervezett plusz segítség bevezetését sem.

A költségvetési rendelet többlettel számol, mégpedig úgy, hogy lakosságot érintő adót továbbra sem emelünk, növekedés csak az ingatlanspekulánsokat érintő adófajtáknál van. A 48,3 milliárd forintos főösszeg közel felét az intézményrendszerünkre és az általuk ellátott önkormányzati feladatokra költjük. Itt nincs különösebb mozgásterünk, hiszen a bölcsődéket, az óvodákat, a kulturális és szociális egységeinket, valamint az önkormányzati adminisztrációt ebből finanszírozzuk.

Városüzemeltetésre és a városfejlesztésre együttesen közel tízmilliárd forintot tervezünk, de ennek jelentős része olyan pályázati forrásbevétel megtervezése, amely sajnos csak esetlegesen fog a rendelkezésünkre állni. Sajnálatos, de az elmúlt négy évben a kormány nem adott fejlesztésre sem hazai, sem uniós forrásból a mi kerületünknek, így a közvetlen uniós programok kivételével mindent önerőből vagy fővárosi segítséggel valósítottunk meg. Szeretnénk, ha ez a kormányzati magatartás megváltozna, így számoltunk ezzel a bevétellel, amely, ha elmarad, akkor több tervezett fejlesztésünk is csúszni fog.

Óbuda életében eddig soha nem látott mértékűek lesznek a szociális programjaink, a hátrányos helyzetűeknek nyújtott segítség – ezekre összesen 1,2 milliárd forint feletti összeget szánunk. Amellett, hogy a támogatási rendszerünk minden elemét 2024-ben is fenntartjuk, új elemként vásárlási utalvánnyal fogjuk támogatni a III. kerületi nyugdíjasokat. Ők az infláció hatásainak kiszolgáltatottak, a nyugdíjemelés pedig bőven elmaradt az infláció mértékétől. A vásárlási utalványt mintegy megbecsülésünk jeléül, Óbuda Napja alkalmából adjuk majd át. Szeretnénk, ha végre a Kormányhivatal is végezné a munkáját, és átadná az önkormányzatunk számára azokat az adatokat, amelyekkel az utalványok kiosztását gyorsabbá és a nyugdíjasok számára kényelmesebbé lehet tenni.

Mindezeket a támogatásokat egyre szűkülő forrásokból tervezzük, hiszen a kormány 2019 óta közel a tízszeresére emelte az úgynevezett szolidaritási adót, amelyet egyszerűen elvon az önkormányzatoktól. Óbuda életében ez azt jelenti, hogy a kormány 2024-ben 4,3 milliárd forintot vesz el az óbudaiaktól minden indok nélkül. Kijelenthetjük, hogy a helyi adóbevételt szinte egy az egyben elvonja. A legjelentősebb bevételünk még mindig az iparűzési adó, de ennek esetén is folyamatosak a kormányzat próbálkozásai, hogy csökkentse a kerületi és fővárosi bevételeket. Jövőre 18,6 milliárd forintra számítunk ebből a forrásból. A második legjelentősebb bevételünk, vagyis a kötelezően előírt feladatellátásra adott központi normatívák, aligha fogják meghaladni a 9 milliárd forintot, így látható, hogy a 48,3 milliárd forintos bevételi főösszeg teljesítéséhez nagyon feszes önkormányzati vagyongazdálkodás lesz szükséges.

A felelős gazdálkodásnak köszönhetően a folyamatos állami elvonások ellenére sem kellett egyszer sem folyószámla-hitelhez nyúlni és ez teszi lehetővé a kerület történetében egyedülálló mértékű szociális támogatási rendszer létrehozását. A kerületi Fidesz-frakció képviselői nem támogatták a 2024. évi költségvetési rendeletet, nem támogatták a nyugdíjasok számára tervezett plusz segítség bevezetését, és azt sem, hogy a meglévő lakhatási támogatást és gyógyszertámogatást szélesebb jogosulti kör számára elérhetővé tegyük.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság