Képviselő-testületi ülés: Hadat üzenünk az illegális gyorsulási versenyeknek

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Ezek voltak a legfontosabb döntéseink az augusztus 30-i rendkívüli testületi ülésen:

Nem várunk senkire, minden lehetséges eszközzel harcolunk az illegális gyorsulási versenyek ellen a kerületünkben. Kilenc helyre telepítünk összesen tíz úgynevezett sebességmérő boxot, melyek a Budapesti Rendőr-főkapitányság VÉDA rendszerhez tartozó, változtatható helyű közlekedési ellenőrzési pontokként fognak működni.

Habár ez nem önkormányzati feladat, a lakosok biztonságának érdekében a traffiboxok kihelyezését és a szükséges kamerák, műszaki eszközök beszerzését, a rendszer üzemeltetését önkormányzatunk finanszírozza. A BRFK-val együttműködési megállapodást kötünk, a rendszer üzemeltetése, a műszaki tartalom meghatározása a szakmailag hozzáértők, azaz a rendőrség feladata. A mostani döntés nyomán indulhat az engedélyezés és a szükséges eszközök beszerzése.

A BRFK és Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet

ezeket a helyeket jelölte ki a traffiboxok telepítésére:

 

Szentendrei út – Madzsar József (Hadrianus) utcai csomópont

Szentendrei út – Pünkösdfürdő utcai csomópont

Szentendrei út – Mátyás király úti csomópont

Szentendrei út – Aquincum

Vitorla utca – Nánási út

Szentendrei út – Kaszásdűlő

Vörösvári út – Váradi utca (2 db traffibox)

Bécsi út – Vörösvári úti csomópont

Bécsi út – Váradi utcai csomópont

Szigorúbb büntetést javaslunk az illegális gyorsulási versenyzésért

De nem állunk meg ennyinél: a traffiboxok mellé a szigorúbb büntetés visszatartó ereje is kell ahhoz, hogy véget vessünk az illegális versenyzésnek, gyorsulásoknak. Ezért felterjesztési jogunkkal élve a Büntető Törvénykönyv módosítását javasoljuk az Országgyűlésnek.

A törvénymódosítási javaslatunk konkrét és szövegszerű, több megoldási módot is a törvényhozók figyelmébe ajánlunk: ezek elfogadásával fokozott büntetőjogi felelősség terhelné a közúti közlekedést kirívó módon, öncélúan veszélyeztetőket.

Megóvjuk az önkormányzat ingatlantulajdonát

Egy tavaly év végi törvénymódosítással kötelezték az önkormányzatokat arra, hogy azokat az ingatlanjaikat, amelyekben egyház folytat köznevelési vagy szakképzési tevékenységet, igénylés esetén adják térítésmentesen az adott egyház tulajdonába. Mi az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek és alaptörvény-ellenesnek tartjuk azt, hogy ingyen adjunk át önkormányzati ingatlantulajdont.

Három egyházi jogi személy nyújtotta be igényét az általa használt ingatlan tulajdonjogára, mindhárommal tárgyaltunk és használati megállapodás megkötését javasoltuk.

Kezdeményezésünk a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személlyel sikeres volt, ennek nyomán Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola épületét és a Kőrösi Csoma Sándor Baptista Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium épületét vagyonkezelésükbe adtuk. Kezdeményezésünkre sem a Don Bosco Szalézi Társasága, sem pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nem reagált érdemben. A képviselő-testület többsége nem támogatta, hogy ingyen ingatlantulajdont adjunk át számukra.

Segítség az egyszülős családoknak és rászoruló gyermekek reggeliztetése

Új szociális támogatási forma bevezetéséről döntöttünk, hogy a rekordmagas infláció és az elszabadult élelmiszerárak mellett az egyszülős háztartásoknak tudjunk segítséget nyújtani: vásárlási utalvánnyal támogatjuk a gyermeket egyedül nevelőket.

A vásárlási utalvány értéke egy gyermek esetén 10 ezer, két gyermek esetén 15 ezer, három vagy több gyermek esetén 20 ezer Ft lesz, melyet a Békásmegyeri Piacon és szerződés alapján más, III. kerületi piaci elfogadóhelyen lehet majd felhasználni. A mai döntésünket követően indul az utalványok kiosztásának előkészítése. A jogosultak körének meghatározásához a Magyar Államkincstár adatait fogjuk kikérni.

A 2023-24-es tanévben is folytatjuk a rászoruló gyermekek reggeliztetését, több mint 17 millió forintot fordítunk erre a célra.

Folytatjuk a sikeres ECDL-programunkat is, ennek során az óbudai diákok részére megtérítjük az ECDL-vizsgához szükséges 9000 Ft-os regisztrációs díjat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság