Kerületi díjazottak a Főváros kitüntetettjei között

Hírek
Közzétéve:
Fotók: Benkő Vivien Cher

A főpolgármester Budapest egyesítésének 144. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi beszédében szót ejtett az elmúlt hét év eredményeiről, többek között a Széll Kálmán tér felújításáról, a budai fonódó villamos kialakításáról, az 1-es és a 3-as villamos  korszerűsítésről, a környezetkímélő, alacsony padlós buszok és felsővezeték nélküli trolik beszerzéséről, valamint a főváros szinte száz százalékos csatornázásának megvalósításáról. Emlékeztetett a hároméves faültetési programra, amelynek eredményeként 10 ezer új fával gazdagodik a város, emellett szólt az állatkert és a Margitsziget fejlesztésének folytatásáról, továbbá több, a városrészekkel együttműködésben megvalósult kerületi városrehabilitációs programokról. A 3-as metró felújítása és a Csillaghegyi öblözet árvízvédelme kapcsán elmondta sikerült mindkettő projektben előrelépni. Hangsúlyozta a  budapestiek olyan metrót kapnak majd vissza, amely biztonságosan szállítja az utasokat a következő 25-30 évben. Tarlós István a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatban felidézte,  újra kinyitották a szakmai vitát a parttal párhuzamos védekezésről a legutóbbi testületi döntéssel.

A kitüntetettekhez szólva  a főpolgármester így fogalmazott:

„A főváros napjának ünnepe akkor lehet teljes, ha megünnepeljük legjelesebb polgárainkat, akik munkásságukkal, szorgalmukkal, tehetségükkel, morális mércéjükkel Budapestet és a Főváros közösségét szolgálták. Tiszteletünket és hálánkat fejezzük most ki a kitüntető címek átadásával azért, mert legkiválóbbjaink, Önök nagy mértékben hozzájárultak a nemzet fővárosa felemelkedéséhez, fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.” Beszéde végén köszönetet mondott a díjazottaknak, hogy munkájukkal gazdagították a fővárost és erősítették a közösségét.

Ezek után a díjak, elismerések átadása következett. A Fővárosi Közgyűlés az alábbi óbudai vagy óbudai kötődésű személyek tevékenységét ismerte el különböző díjak odaítélése révén:

Több mint négy évtizedes, Budapest történetének és régészeti örökségének megőrzése és bemutatása terén folytatott kiemelkedő tevékenysége, valamint a Budapesti Történeti Múzeum régészeti főigazgató-helyetteseként végzett másfél évtizedes eredményes vezetői munkája elismeréseként Pro Urbe díjat vehetett át Pusztainé Dr. Zsidi Paula régész,  az Aquincumi Múzeum korábbi igazgatója, főmúzeológusa, Óbuda Díszpolgára.

Budapestért Díjat adományozott Harsányi Máriának, az Óbudai Társaskör igazgatójának, aki több évtizedes, magas színvonalú kultúraközvetítői munkájáért, valamint a magyar zeneművészetért végzett példaértékű tevékenységéért vehette át kitüntető elismerést.

Czigány György Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas író, költő, zenei szerkesztő, Érdemes Művész, Óbuda Díszpolgára szintén kiérdemelte az elismerést sokoldalú, minden műfajban kiemelkedő irodalmi munkásságáért, páratlanul gazdag életpályája elismeréséül. Ugyancsak ezt a díjat vehette át Módos Márton, az InfoRádió ügyvezető igazgatója, főszerkesztője a Budapesttel kapcsolatos tárgyilagos és hiteles tájékoztatásban nyújtott kiemelkedő munkájáért. A kerületünkben működő rádió Óbuda-Békásmegyerrel kapcsolatosan is pontosan, a valóságnak megfelelően számol be Mozaik c. műsorában a helyi  aktualitásokról.

Dr. Friedrich Katalin gyermekorvos is ezt az elismerést kapta Óbuda-Békásmegyer gyermeklakossága egészségügyi ellátásában magas szintű szakmai hozzáértéssel végzett, több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséért.

A Fővárosi Közgyűlés Zalabai Gábor Díj – A Budapestiek Esélyegyenlőségért elismerésben részesítette Dr. Gallóné Nagy Judit Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztályának vezetőjét.  A III. kerületi szociális ellátás és idősgondozás területén végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint magas színvonalú és példaértékű szakmai munkája elismeréseként vehette át a díjat.

Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, edző, sportvezető, a Kajak-kenu Szövetség szakfelügyelője, az óbudai sportrendezvények aktív támogatója részére, a kajak-kenu sportágban nyújtott kiemelkedő sportteljesítménye, valamint edzőként és sportvezetőként végzett tevékenysége elismeréseként Papp László Budapest-Sportdíjat adományozott a Budapest Főváros Közgyűlése.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság