Kiszámíthatóbb lakásbérbeadás a leginkább rászorulóknak – Új jogi szabályozás

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat jelenlegi vezetése lakásgazdálkodási koncepciójában a kezdetektől a bérlakáshoz jutás feltételeinek átláthatóvá tételét, időbeni kiszámíthatóságát tekintette elsődleges szempontnak.

A járványhelyzet azonban az ezzel kapcsolatos terveket is felülírta, így csak 2020 decemberében kerülhetett elfogadásra az új jogi szabályozás, amely a szociális alapon történő bérbeadás lehetőségét a pályázati rendszer helyett névjegyzék alapján biztosítja.

Természetesen a felújítandó lakások bérbeadása továbbra is pályázati rendszerben zajlik majd.

A névjegyzék alapján kizárólag a kerületben lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen itt élő kérelmezők szociális lakbérfizetési kötelezettség mellett, beköltözhető állapotú  lakás bérbevételére kaphatnak lehetőséget. A névjegyzéken szereplő sorrend egy objektív szempontrendszer mentén kiszámított pontérték alapján kerül meghatározásra, és az önkormányzat honlapján folyamatosan hozzáférhető lesz.

Sajnos az önkormányzat lakásállománya és azok műszaki állapota miatt nem várható, hogy a bérbeadások száma jelentősen megnövekszik, de a megürülő bérlemények azonnali hasznosítására biztosítékot jelent az új rendszer bevezetése.

Természetesen továbbra is vannak feltételek, amelyeknek a névjegyzékre való felkerüléshez meg kell felelni (jövedelmi helyzet, méltányolható lakásnagyság stb.), amelyekről részletesen olvashatnak az önkormányzat honlapján. Innen letölthető az a nyomtatvány is, amelyen a kérelem benyújtható, és a szempontrendszer, amely alapján a sorrend megállapításra kerül.

Tudjuk, hogy a rászorulók köre igen nagy, és élethelyzetük nagyon eltérő. Így valószínűleg nem mindenki számára lesz kedvező a változás, azonban az elsődleges célunk az volt, hogy igazságosabb, átláthatóbb, objektívabb rendszert alkossunk.

A változásokról a https://obuda.hu/blog/egeszsegugy/nevjegyzek-alapjan-torteno-berbeadas/ oldalon tájékozódhatnak, a nyomtatványok is itt elérhetőek.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság