Kormányzati támogatást nyert a Mészkő park fejlesztése

Hírek
Közzétéve:
  • meszko-parkA Mészkő park a Városfejlesztő kft. koordinálása mellett közösségi tervezés során nyeri el végleges, az ott élők igényinek megfelelő funkcióját. Az önkormányzat által elindított közösségi tervezések lényege, hogy a lakosság véleményét kikérve újítják meg, töltik meg új tartalommal a közterületeket. A közösségi tervezések során megfogalmazott fejlesztési igények megvalósításához az önkormányzat saját forrásain túl folyamatosan keresi a külső támogatásokat.

A Mészkő park tervezésének előkészítése 2015-ben kezdődött meg a Háromhegyek Egyesület kezdeményezésére, amikor is öt alkalommal találkozhattak az ott élők, a helyi civil szervezetek és a tervezők, hogy lépésről lépésre feltárják az igényeket és a tervek egy olyan park képét mutassák, amely valódi közösségi térként, valamennyi korosztály számára megfelelő kikapcsolódási helyszínt biztosítva kerüljön kialakításra az elegendő forrás megszerzése után.

meszkopark-tervLakossági észrevételek alapján fogalmazódott meg az a kialakítási javaslat, hogy a területen legyen amfiteátrum-rendezvénytér, kamasz játszó-sportkert, kisgyermek játszótér, pihenőkertek, kiállítótér, amely a terület helytörténeti múltját jeleníti meg,  gépkocsiknak parkoló és a közvilágítás is biztosítva legyen. Mindez kiegészülne egy kutyajátszótérrel, amely jól elkülönül az egyéb funkcióktól, illetve a 2015-ben épült felnőtt fitneszpark is szerves része lehet a kialakításra kerülő szabadidőparknak.

A közösségi tervezés során nagy segítséget és szakmai kontrollt jelentett Wallner Krisztina tájépítész jelenléte, aki a találkozók alapján készítette el a park kiviteli terveit. A játszótérre vonatkozó részletes terveket az Ilonamalom Műhely bevonásával alkották meg a lakosok, így a hagyományos anyagok, a vidám színek és a kreativitás (és egy tematikus játszóvár) kaphatnak teret a gyerekek birodalmában.

Az eltérő használatú területek úgy lettek megtervezve, hogy azok a legkevésbé zavarják egymást és a környező lakóépületek nyugalmát. Minden zajos funkciót, játszó-sporteszközt a park elülső részébe, kerítéssel lehatárolt területre terveztek a résztvevők. Az egész park körbejárható, sétára, futásra alkalmas lesz. A sétányok mentén padok, piknikasztalok biztosítják a pihenést az arra vágyóknak.

A terület teljes megújítása természetesen sok ezer növény (cserje, bokor, fa, fű) telepítésével jár és  murvával fedett sétányok, ligetek kialakítását is magában foglalja.

A részletes koncepcióterv ITT tekinthető meg.

A kormány decemberi döntése támogatandónak ítélte a Mészkő parkra készített koncepcióterv megvalósítását, ezért 380,5 millió forint forrást biztosít a kivitelezésre. A támogatásnak köszönhetően már 2017-ben elindulhatnak  a park kialakításának munkálatai. A 2016. évben elkészült Aranyhegy térségének forgalomtechnikai terve, amelyben ugyancsak figyelembe lettek véve a lakossági igények. Ebben a partnerségi folyamatban érkezett az a lakossági igény, hogy épüljön járda a Mészkő utcában. Így a parkfejlesztéshez szorosan kapcsolódva a gyalogosközlekedést biztonságosabbá tévő járdafejlesztés is megvalósulhat.

Még több közösségi tervezés ITT.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság