Köszönjük a közösségünkért végzett önzetlen munkát! ‒ December 5. az önkéntesek nemzetközi napja

Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

Az ENSZ nem csupán kezdeményezte ‒ immár 37 éve, ‒ hogy december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja legyen, hanem három évente jelentést is ad ki, természetesen önkéntesei közreműködésével, az önkéntesség (a szabad akaratból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett munka) helyzetéről a világban. Legutóbbi felmérésük szerint a világon egymilliárd (!), Európában pedig 115 millió 900 ezer felnőtt dolgozik önkéntesként.

A helyi közösségek aktivistái végzik a legértékesebb munkát, derül ki szintén e jelentésből. Mi itt, a harmadik kerületben is tisztában vagyunk ennek az értékteremtő erejével, hiszen szép hagyománya van nálunk a közösségünkért végzett önkéntes munkának, így a nemzetközi nap jó alkalom arra, hogy néhány példát felidézzünk ezek közül.

Kezdjük a legfrissebbel, Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat kapcsolódva adventi rendezvényeinkhez, adománygyűjtést szervezett a Gézengúz Alapítvány számára. Az eltérően fejlődő, születési károsult gyermekek és családjaik ellátásáért dolgozó alapítvány javára december harmadikán a Fő téren fogadták a felajánlásokat, a felajánlókat pedig az érintett gyermekek saját kezűleg sütötte mézeskaláccsal várták. Megmutatva ezzel, hogy mindannyian bekapcsolódhatunk e tevékenységekbe, mindannyian, kölcsönösen tehetünk egymásért.

Az idei nyáron a Római-parti Plázson pedig, szintén fiatalok ‒ a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben ‒ elsősegélynyújtó szolgálatot teljesítve járultak hozzá a fürdőzők biztonságához. Az önkéntesség, természetesen, nem életkorhoz kötött elköteleződés, hiszen ebben az évben köszöntük meg idősklubjaink azon tagjainak munkáját is, akik tudásukat felajánlva szerveznek társaiknak foglalkozásokat, programokat még gazdagabbá téve ezzel a klubok életét.

A közösségi takarításnak, környeztünk közös szépítésének szintén komoly tradíciója van Óbuda-Békásmegyeren. A Római-parti szemétszedés, a játszóterek felújítása, a kutyafuttatók felfrissítése, a kültéri padok karbantartása, mind-mind helyi lakosok, civil szervezetek és polgármesteri hivatalunk dolgozóinak közös, önzetlen munkájának az eredménye.

E sokféle közös feladat során azt is megtapasztaljuk, az önkéntes munka nem csak a felajánlott cél érdekében teremt értéket. Rengeteg kiváló emberrel lehetünk ezen akciók során együtt, akikkel közül akár új barátokra is lelehetünk, és akikkel nagyon jóérzés együtt örülni elért, közös eredményeinknek!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság