Köszönjük az önkéntesek önzetlen kerületi munkáját! – December 5. az önkéntesek nemzetközi napja

Hírek
Közzétéve:

Az ENSZ kezdeményezésére immár 35 éve december 5-én, az önkéntesek nemzetközi napján köszönjük meg az önkéntesek munkáját. A világszervezet azóta határozatban szólította fel a kormányokat, ők is támogassák az önkéntességet, hiszen az a társadalmi és gazdasági fellendülés stratégiai eszköze.

Óbuda-Békásmegyeren szép hagyománya van annak, hogy a kerületben élők egymásért, a közös értékekért felelősséget vállalva önkéntes munkával járulnak hozzá mindannyiunk jóllétéhez. A nemzetközi nap apropóján bemutatunk néhány nagyon eltérő területen végzett helyi önkéntes tevékenységet, amelyekben közös, hogy azt anyagi ellenszolgáltatás nélkül másokért végezik.

És még valami közös bennük: az önkéntesség nyomán a támogatott emberek vagy ügyek mellett maguk a támogatók is nyertesek, hiszen közösségre lelhetnek itt, megerősödhetnek saját értékrendjükben, de akár még később hasznos munkatapasztalatokat is gyűjthetnek.

Közös munka, közös célok – Óbudai Kutyás Egyesület

Az Óbudai Kutyás Egyesület egyik fontos célja, hogy a kerületben élő kutyásokkal együtt valósítson meg éppen aktuális tennivalókat, ilyenek többek között a futtatókban végezhető kerti munkák. A szépen rendben tartott futtatók mellett további haszna a közös munkának, hogy a gondozásba bevont önkéntesek még inkább a magukénak érzik a területet, még inkább felelősséget éreznek érte.

Az óbudai kutyások szívesen hozzák fel példaként a Dombos Boldog Sándor István park kutyafuttatójának tavaszi, az egyesület által meghirdetett rendrakását, amelyben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat városüzemeltetési munkatársai is részt vettek: ők biztosították a szerszámokat és a friss földet munkálatokhoz.

Önkéntes munkával készülve a hivatásra az Aquincumi Múzeumban

A harmadik kerületi Aquincumi Múzeum nemcsak fogad önkéntes segítőket, de arra is van gondja, hogy azoknak érdeklődési körük alapján biztosítson feladatokat. A gasztronómia iránt érdeklődők például bekapcsolódhatnak a római vagy barbárkori látványkonyha működtetésébe.

Az információs pultnál pedig olyan önkéntesek dolgoznak, akik már ismerik a múzeum felépítését és kiállított anyagát is, így általánosságban és a konkrét kiállításokkal kapcsolatos kérdésekre is tudnak válaszolni. A kézműves foglalkozásokon pedig a múzeumpedagógia munka után érdeklődők segítenek.

Évente 4-5 nagyobb és 2-3 kisebb rendezvényen 25–30 önkéntes dolgozik itt, szabadidejüktől függően 4–8 órát naponta.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei Óbudán

1990-ben kezdte meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működését a Miklós utcában, Óbudán, a hajléktalanellátásban. Hosszú évekig nem volt fizetett alkalmazottjuk, így az önkéntesség egyidős az itt folyó munkájukkal.

A több mint 30 éves múlttal rendelkező intézmény azóta is rengeteg oldalról épít az önkéntesek tevékenységére. Kiemelni is nehéz, melyek a legjelentősebb, önkénteseket megmozgató programjaik, elég például a ruhaosztó csoport tagjaira, az önkéntes fodrászaikra, az ételosztások önkénteseire vagy a megannyi diák munkájára gondolnunk.

Időközben kibővült az önkéntesek segítő munkája, hiszen például az idős kerületi lakók támogatása mellett a Kelta utcai családok átmeneti otthonában rendszeresen segítik az intézményben lakóit. Ott vannak többek között a gyermekek mellett házi feladatok megoldásában is. Emellett működnek Óbudán Máltai játszóterek, ezek egyik legfontosabb küldetése, hogy összehozzák az embereket.

Hivatalunk dolgozói önkéntesként

Büszkék vagyunk a polgármesteri hivatal dolgozóinak önkéntes munkájára is. Hiszen a kerületi gyerekeknek sok örömöt hozó számtalan ügyességi pálya festését is vállalták, éppúgy, mint a kéthetes, nemrégiben lezárult, kerületi ingyenes koronavírus-szűrésnél a segédkezést az adminisztrációban, a koordinálásban, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezet (MKKSZ) III. Kerületi Polgármesteri Hivatal Alapszervezetének szervezésében.

Ahogyan a kerületi kedvezményes muskátli- és burgonyavásárnál is több dolgozónk vállal önkéntesként munkát. De hasonlóképpen egy-egy partszakasz vagy városrész megtisztításakor, faültetéskor.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vállal abban, hogy Óbuda-Békásmegyer élhetőbb, gondoskodóbb, fenntarthatóbb legyen!

 

Az Óbudai Kutyás Egyesület tagjai nagy munkában: egy kerületi kutyafuttató feltöltése

Az Aquincumi Múzeum rendezvénye

Óbudán több Máltai játszótér is várja a családokat

Hivatalunk dolgozói a kerületi ügyességi pályák felfestését önkéntes munkában vállalták

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság