Köszöntjük Óbuda-Békásmegyer testvérvárosait! – Április 28. a testvérvárosok világnapja

Hírek
Közzétéve:

Különböző nemzetek tagjaiként valódi tudással és értékes kulturális élményekkel gazdagíthatjuk egymás közösségeit, mi itt, a harmadik kerületben, nem csak hiszünk ebben, hanem testvérvárosainkkal aktív partneri kapcsolatokat is ápolunk. Óbuda-Békásmegyer a világnap alkalmából köszönti kilenc testvérvárosát.

A települések közösségeinek partnerségéről legkorábbi emlékünk Európában 836-ból való. A korabeli német Paderborn városa és a francia Le Mans közötti kapcsolatról lelhető fel dokumentum.

A modern, a mai értelemben vett testvérvárosi kapcsolatotok gyakorlata Európában a második világháború után alakult ki (és később innen terjedt el más földrészeken is). Az első, majd az azt követő együttműködések célja, hogy az európaiakat közelebb hozza egymáshoz, elősegítse egymás jobb megértését és a határokon átívelő projektek létrejöttét.

A testvérvárosok világnapja az idei esztendőben különösen kedves a számunkra, hiszen 2024-ben ünnepeljük a lengyel főváros, Varsó Bemowo kerületével 25 éves testvérvárosi kötelékünket. Az élő, aktív együttműködésünk részeként legutóbb a hagyományos lengyel-magyar történelmi csapatversenyt rendeztük meg magyarországi gimnáziumok lelkes diákjainak.

Óbuda-Békásmegyer testvérvárosai:

Udine (Olaszország)

Csíkszereda (Románia)

Kassa-Óváros (Szlovákia)

Varsó-Bemowo (Lengyelország)

Stirling (Egyesült Királyság)

Billigheim (Németország)

Hanoi-Sơn Tây (Vietnám)

Büyükçekmece (Törökország)

Bécs 3. kerület Landstraβe Önkormányzati Kerület (Ausztria)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság