Közkinccsé tettük a gyermekek rajzait

Hírek
Közzétéve:

Békák bújtak el az épülő Békásmegyeri piacon – Többfunkciós szabadtéri kiállítás gyermekrajzokból

Szeptember elején indult az a rajzpályázat, amely a békásmegyeri általános iskolák diákjai fantáziáját hívta versenyre. A résztvevőknek egy békát kellett elrejteniük a Békásmegyeri Piacon, amely épp az eső elől keres magának búvóhelyet. A gyerekeknek három hét állt rendelkezésre a kreatív alkotások elkészítésére, és összesen négy pályázati kategóriában indulhattak az alsós, illetve felsős évfolyamokról.

Összesen 118 kép született, 125 alkotótól. A nyertes rajzok kiválasztása októberben történt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, valamint az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. által. Ezt követően minden résztvevő egy kis ajándékcsomagot kapott, a nyertesek pedig értékes utalványokkal lettek gazdagabbak, melyeket a Csodák Palotájában, illetve könyvesboltokban válhatnak be.

Minden díjazott Bús Balázs polgármestertől oklevelet is kapott, a zsűri által megítélt legjobb 40 rajzból a polgármester ötlete alapján, építési hálók készültek, amelyek immár a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér kivitelezési területét díszítik, összesen több mint 230 m² – nyi felületen.

Bár az építkezés végeredménye örvendetes dolog lesz a békásmegyeriek számára is, hiszen egy 21. századi igényeknek megfelelő, piacot és közösségi teret vehetnek majd birtokba, a kivitelezés látványa sohasem szép városképileg. Ezért is gondoltam úgy, hogy a békásmegyeri iskolások rajzai és a rajzokon megjelenő gondolataik, mindenki számára kellemes perceket okoznak majd. Továbbá ezzel a reklámnak egy befogadhatóbb fajtáját támogatjuk, a gyermek tehetségét hirdetjük.“- fogalmazott Bús Balázs polgármester ötlete kapcsán.

A 40 kép alkotóját az építkezés generálkivitelezője, a Market Építő Zrt. is ajándékkal díjazta.

A kezdeményezés illeszkedik az önkormányzat vezetőségének azon törekvésébe, hogy a kerület igen sokszínű kulturális tevékenységét, ne csak a programokon, rendezvényeken és intézmények falain belül megrendezett kiállításokon keresztül ismerhessék meg az itt élők és ide látogatók, hanem házak falain vagy éppen építési hálókon is művészeti alkotásokkal találkozhassanak. Két évvel ezelőtt a Polgármesteri Hivatal épülete renoválásakor is gyermekrajzok díszítették a Fő teret, eltakarva az építkezést, de szintén ebből a célból valósult meg, hogy a Krúdy-negyedben a Tanuló utcában lévő Katolikus Plébánia melléképületének falára Krúdy Gyula író életéhez kapcsolódó műveket festettek, valamint a Kálvin közi, műemléki védettségű református parókia tűzfalára Veszeli Lajos festőművész kollázsa került, mely a templom egykori tervezőjének, a híres írónak, építőművésznek állít emléket.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tervei szerint a jövőben minden nagyobb volumenű önkormányzati felújítás, építkezés területén hasonló módon, gyermekrajz-pályázati műveket kíván építési hálókra kihelyezni.

A helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Helyezések
Kategóriák Helyezés Név Iskola
 

 

1-2.

osztályosok

I. Szalay Alíz

1. osztály

Csillaghegyi Általános Iskola
II. Borbély Luca

2. osztály

Csillaghegyi Általános Iskola
III. Candea Timur

2. osztály

Csillaghegyi Általános Iskola
 

 

 

3-4.

osztályosok

I. Nemcsics József

4. osztály

Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
II. Pándi Éva Zsuzsanna

4. osztály

Bárczi Géza Általános Iskola
III. Farkas Nikolett

4. osztály

Bárczi Géza Általános Iskola
 

 

5-6.

osztályosok

I. Détári Borbála

5. osztály

Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
II. Grósz Tamara

6. osztály

Medgyessy Ferenc Általános Iskola
III. Bartus Vince

5. osztály

Zipernowsky Károly Általános Iskola
 

7-8.

osztályosok

I. Détári György

7. osztály

Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
II. Hegedűs Adrienn

8. osztály

Medgyessy Ferenc Általános Iskola

Érdemes ellátogatni a kivitelezés területére, ahol óriás méretben tekinthetőek meg a gyerekek rajzai. Gratulálunk az összes fiatal művésznek és a nyerteseknek is!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

Hírek
Közzétéve:

Tájékoztató parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban

Hírek
Közzétéve:

Június 28-án újra nyit Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelye, a Római-parti Plázs!