Közös energetikai beruházási terv Szentendre és Újpest önkormányzatával

Közzétéve:

A döntés értelmében a konzorcium támogatást nyert egy átfogó, energiahatékonysági Beruházási Koncepció kidolgozására, amely alkalmas jövőbeli pénzügyi források (közvetlen EU-s, állami, önkormányzati, magán) bevonásának megalapozására az energiahatékonyság és a megújuló energia terén, mindhárom önkormányzat területét érintően.

A Támogató szervezet az Energy Cities, a helyi önkormányzatok európai szövetsége az energiaátalakulás terén, amely szervezet 30 ország 1000 városát tömöríti. A szervezet minden érintett országban nemzeti szakértőket biztosított a nyertes EUCF-projektek szakmai és adminisztratív támogatására. A hazai EUCF-szakértő a GreenDependent Intézet szakértője.

A támogatás 60 ezer euró, amelyet Óbuda-Békásmegyer, mint konzorciumvezető kapott meg, ugyanakkor a konzorciumi megállapodás értelmében a megosztásra kerül az említett önkormányzatok között.

Három pillérből áll a koncepció:

  • megújuló energiák (elsősorban napenergia) hasznosítása,
  • komplex energetikai felújítások lakóépületek, közintézmények és egyéb önkormányzati intézmények esetében,
  • hőszivattyú alkalmazása a gáz kiváltására.

A beruházás célja, hogy a három Önkormányzat területén minél hatékonyabban használják fel az energiát, illetve minél több megújuló energiát termeljenek a helyi igények kielégítése céljából. A projektek gazdasági előnyeit az épülettulajdonosok/bérlők, illetve a közműszolgáltatók fogják közvetlenül érzékelni. A csökkenő fosszilis energiahordozó-felhasználásnak köszönhetően javulni tud a térség levegőminősége is.

A projekt részeként megtörténik számos óbudai és újpesti lakóépület komplex felújítása (szigetelés, nyílászárócsere, fűtési rendszer korszerűsítés). A lakóépületek többségében az épületek fűtési rendszerét (részben, vagy teljes mértékben) megújuló energiára fogják alapozni.

A koncepció teljeskörű megvalósulása esetén Óbuda-Békásmegyeren 48 kijelölt lakóépület, 14 középület tetején napelemes rendszert alakítunk ki, 42 lakóépület komplex épületfizikai és épületgépészeti felújítását kivitelezzük és 48 lakóépület fűtési és használati melegvíz forrását újítjuk meg hőszivattyúkkal.

Amennyiben a koncepció minden elemét meg tudjuk valósítani, akkor a három város összesen 100 GWh energiát tudna spórolni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság