Közös faültetéssel tisztelegtünk Ángel Sanz Briz, az embermentő spanyol diplomata emléke előtt

Hírek
Közzétéve:

„Örülök, hogy ünnepségünkre Ángel Sanz Briz által megmentett emberek leszármazottai és a fiatal generáció képviselői is elfogadták a meghívásunkat – köszöntötte Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete a megjelenteket. – Briz példája humanizmusból és szolidaritásból, reméljük, követendő minta lesz az utánunk jövő nemzedékek számára is.”

Immár hagyomány, hogy minden évben fát ültettünk a budapesti angyalként vagy spanyol Schindlerként is emlegetett, a második világháború alatt Spanyolország nagykövetségén ügyvivőként dolgozó diplomata emléke előtt tisztelegve. Ezúttal a nevét viselő út mellett álló emlékműnél egy oszlopos korai juhar facsemetét telepítettünk.

„Minden évben ilyenkor fát ültetünk közösen, fát, amely az élet jelképe. Mert, akárcsak egykor Briz és támogatói, nemet mondunk a halálra és igent az életre – mondta köszöntőjében dr. Kiss László polgármester. – Az egykori budapesti spanyol követség ügyvivője, Ángel Sanz Briz követte a parancsot, de nem az akkori embertelen törvényekét, hanem a saját szíve parancsát. Amelyet Mózes harmadik könyve így fogalmaz meg: …ne légy tétlen, ha felebarátaid vérét ontják. És ez a szolidaritás, cselekvő együttérzés, segítségnyújtás ugyanúgy értékek ma is.”

Ángel Sanz Briz a vészkorszak idején, kormánya magyarországi követségének ügyvivőjeként több ezer zsidó honfitársunk életét mentette meg. Kezdetben a Magyarországon élő szefárd zsidókat igyekezett kimenekíteni a közös földrajzi gyökerek okán, ám ahogyan a borzalmak fokozódtak, a mentettek köre is egyre bővült. Végül 5200 zsidó honfitársunk kapott útlevelet, oltalomlevelet vagy elszállásolást védett házakban Briz és munkatársainak bátorsága és elkötelezettsége nyomán.

A megemlékezés zárásaként Rosenfeld Dániel Imre, a Magyar–Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság elnöke héberül és magyarul mondott imát, majd az áldás után a zsidó hagyományokat követve megfújta a sófárt. És a vendégek, szintén a vallási tradíciók szerint, köveket helyeztek el az emlékfa tövében.

 

Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete közös szívügyünknek nevezte az évenkénti faültetést

Anunciada Fernández de Córdova örömmel üdvözölte a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium az ünnepségen megjelent növendékeit

Dr. Kiss László polgármester is köszöntötte a Világ Igaza spanyol embermentő emléke előtt tisztelgőket

Immár a negyedik fát ültettük el Ángel Sanz Briz emlékére

Dr. Kiss László polgármester a diplomatáról elnevezett út melletti faültetésen

Burján Ferenc alpolgármester szintén részt vett a faültetésen

Dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertésztől tudjuk, oszlopos korai juhart ültettek az emlékezők

Rosenfeld Dániel Imre, a Magyar–Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság elnöke fújta meg a sófárt, ezt az ősi zsidó hangszert

Briz megmentettjeinek leszármazottja is visszaemlékezett: az édesanyja és dédnagymamája köszönhette az életét a budapesti angyalnak

A frissen elültetett fa tövében egyre gyűlnek az emlékezés kövei…

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Pingpong doki emlékezete – Akihez betérhettek az éjszakai csellengők

Hírek
Közzétéve:

Halloweeni kalandtúra az Óbudai Szabadidőparkban

Hírek
Közzétéve:

FELHÍVÁS – Bem József-díj 2024. évi adományozására