Közösségi Költségvetés: helyi ügyek, közös tervezés, részvétel a döntésben – Szeptember 15. a demokrácia nemzetközi napja

Hírek
Közzétéve:

A nemzetközi napon a demokrácia eszmei gyökereinek felidézése mellett érdemes arra is rátekintenünk, hogyan működik, működhet a gyakorlatban. Hozunk is közelmúltbeli példákat a részvételi demokrácia megvalósulására Óbuda-Békásmegyeren.

„Aki olyan társadalmi rendet tud létrehozni, amelyben mindenkinek van egy kevés óvni valója, és senki sem kíván túl sokat a máséból, sokat tesz a világ békéjéért.”

A kiváló politikai gondolkodó Alexis de Tocqueville Az amerikai demokrácia című híres munkájából idéztünk. Az 1830-as években megfogalmazott gondolatokat ma is érvényesnek kell tekintenünk.

Gazdasági jólét és társadalmi egyenlőség

Az ENSZ 2007-es Közgyűlése óta szeptember 15-ét a demokrácia világnapjaként tatjuk számon. Emlékezve arra, hogy az Interparlamentáris Unió – a legtöbb nemzeti parlamentet magába foglaló és legrégebben alapított világszervezet – 1997-ben e napon fogadta el a demokráciáról szóló egyetemes nyilatkozatot, amely rögzíti a demokrácia alapelveit és a demokratikus kormányzás feltételeit.

A demokráciák kívánatos célja – visszatérve Tocqueville gondolataihoz – a gazdasági jólét és társadalmi egyenlőség. Összecsengve a francia forradalom hármas jelszavával, szabadság, egyenlőség, testvériség, különösen is az egyenlőség ideájával.

Közösség Költségvetés és a Római-part közösségi tervezése

Az elvi megközelítéseken túl nagyon fontos megemlítenünk, hogy a kormányzati szint mellett létezik helyi demokrácia, amely működtetésének a helyi önkormányzatok, a helyi civil szervezetek és a helyi polgárok nélkülözhetetlen, aktív szereplői. És mi itt, Óbuda-Békásmegyeren hiszünk ebben a részvételi demokráciában, hiszen valljuk, a cselekvő állampolgárok képesek a változtatásokra.

Így például évről évre Közösségi Költségvetés programunk keretében várjuk a harmadik kerületi lakosok javaslatait, majd szavazatait, milyen, a közösségünket szolgáló fejlesztésre költsük el a rendelkezésre álló száz millió forintot. És nemrégiben zártuk le a Római-part közösségi tervezését, amelynek 9 hónapja alatt az érdeklődők 10 közösségi fórumon – ebből két alkalommal helyszíni kitelepülésen – és 30 munkacsoportos műhelymunkán vettek részt.

Köszönjük Óbuda-Békásmegyer lakóinak, hogy osztoznak a közösségünkért érzett felelősségben és velünk tartanak a döntések meghozatalában!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság