Lakossági tájékoztatás az ebek kötelező veszettség elleni oltatási kötelezettségével kapcsolatban  

Hírek
Közzétéve:

Tisztelt ebtartók, kedves gazdák!

Budapest III. kerületében jelentős számú társállat, köztük számos kutya él. Az állatok egészségének védelme nemcsak az ellátási feladatok, gondozás, ápolás terén fontos, hanem állategészségügyi szempontból is.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 4. § (1) bekezdése alapján „az állattartó köteles:

a) minden három hónaposnál idősebb ebet – a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból zártan tartott állatok kivételével – veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal beoltatni az alábbiak szerint:

aa) a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,

ab) az első oltást követően 6 hónapon belül,

ac) ezt követően évenként;

 

b) az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdon átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából.”

A Rendelet 4. § (3) bekezdése szerint „A veszettség elleni védőoltást valamennyi szolgáltató állatorvos elvégezheti.”

A https://portal.nebih.gov.hu oldalon korábban közzétett tájékoztató szerint „a fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tavaly márciusban az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre tekintettel rendelte el a Nébih, hogy a rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az állategészségügyi hatóság az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását. A fokozatos nyitáshoz igazodva, valamint mivel az oltások beadatásának megszervezése is többféleképpen megoldható mostanra, a hatóság május 12-től megszüntette a türelmi időt. A Nébih kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást. A kutyák betegség elleni aktív védelme kiemelten fontos az ország keleti felén, mivel a szomszédos ukrán és román területen jelen van a veszettség vírusa.”

A Covid19 vírus okozta járvány átírta a mindennapi életritmust, új helyzetet teremtett, amelyek érintették, érintik a mai napig a kedvtelésből tartott állatokat is. Előfordul, hogy egy- egy közösségi jelenlét során agresszív magatartás alakul ki, odakap az állat, vagy a konfliktus marásban, sebzésben végződik.

Ilyen esetekben kiemelten fontos, hogy a kutya rendelkezzen érvényes veszettségi oltással, ezért kérünk minden ebtartót, hogy az általa tartott és gondozott kutya/kutyák kapcsán ellenőrizze az oltási könyv adatait, és amennyiben szükséges, pótolja a veszettség elleni védőoltás beadatását.

Mind a társállatok esetében (kóbor egyedek), mind a vadon élő fajok lakott területi jelenléte kapcsán elmondható, hogy jelen vannak belső/külső élősködők is, egyéb kórokozók, amelyek miatt fontos odafigyelni a féregtelenítések elvégzésére, illetve megfelelő kezelésekben részesíteni a négylábú állatainkat.

A 2020-as év utolsó harmadában került sor utoljára ebösszeírás keretében adatgyűjtésre, amely során közel 2700 darab kutya lejelentése történt meg. A formanyomtatvány több esetben azért nem került benyújtásra hivatalunkhoz, mert a Magyar Állatorvosi Kamara a pandémiás helyzetre való tekintettel türelmi időt biztosított a veszettség elleni kötelező oltatás elvégeztetése, annak elmaradásnak szankcionálása kapcsán, és emiatt a gazdik számos esetben nem vitték el állataikat oltatni, illetve az adatmódosítások sem történtek meg.

A Magyar Állatorvosi Kamara, illetve a NÉBIH nyilvántartó rendszere eltérő jogszabályi alapokon nyugszik, mint a kötelező önkormányzati feladatként végzett ebösszeírás adatkérése, nincs átjárhatóság a bázisok között. Ezért a gazdának a helyi önkormányzat felé is adatot kell szolgáltatnia az ebtartás terén.

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy amennyiben még nem tett eleget az ebösszeírással összefüggésben az adatszolgáltatási kötelezettségének, mihamarabb pótolja.

A bejelentéshez az adatlap innen tölthető le, míg papíralapon megtalálható nyomtatott formában az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján (1033 Budapest, Harrer Pál u. 2.).

Az adatlap visszaküldésének módja:

– hivatali kapun beküldve,

– elektronikus úton szkennelést vagy fotózást követően az ebosszeiras2020@obuda.hu e-mail-címre megküldve,

– postai úton a Budapest Főváros III. kerületi Polgármesteri Hivatal, 1033 Budapest, Fő tér 3. címre, a borítékra, kérjük, írják rá: „Ebösszeírás”,

– személyesen az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján (1033 Budapest, Harrer Pál u. 2.) leadva.

Csak a megfelelően kitöltött és aláírt adatlapokat áll módunkban elfogadni.

Kérünk minden ebtartó gazdát, szíveskedjen eleget tenni a fent leírt kötelezettségének. Köszönjük.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság