Látogatóból könyvtárossá lehetünk az Óbudai Platánban – Április 14. a könyvtárosok világnapja

Hírek
Közzétéve:

Amióta él az írásbeliség, a könyvtárosok közvetítőként, üzenetátadóként szolgálják az emberiség közös tudását. És hogy ezek a közvetítendő információk valóban célba érjenek a könyvek által, a könyvtárosnak tudományokban és művészetekben egyaránt jártasnak kell lennie, ez emeli szakmáját a hivatások közé.

Azt, hogy mennyire tiszteletre méltó a könyvtáros munkája, felkészültsége, és hogy milyen felbecsülhetetlen szellemi örökség őrzői a könyvtárak, régóta tudjuk. Az ókor leghíresebb könyvtárának, az alexandriai gyűjteménynek, a Múszeionnak, azaz a múzsák szentélyének keresztelt korabeli művészeti és tudományos központ adott otthont. A lényeg tehát mit sem változott, miközben újabb kihívások érkeznek, hiszen a könyvtárosoknak a napról napra fejlődő információs technológiában is el kell igazodniuk.

És hogy e tudás mellett a jó könyvtárosnak miért van segítségére empátiája, emberismerete és kiváló beszédkészsége a munkája során? Ezt mindannyian kipróbálhatjuk az Óbudai Platán Könyvtárban április 14-én.

A „Látogatóból könyvtáros” programban szerepet cserélhetünk, és egy napig valóban belekóstolhatunk, milyen is a könyvtárosmunka, beléphetünk olyan helyekre, amelyek amúgy az olvasók számára nem elérhetők. Könyvet kölcsönözhetünk, olvasmányt ajánlhatunk, segíthetjük a látogatókat az Óbudai Platán Könyvtár mindkét fiókkönyvtárában.

Április 14-én, Esterházy Péter író születésnapján ünnepeljük a magyar próza napját is. E két jeles nap kapcsán örömmel említjük a nemrég átadott Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat.

A Magyarországi Evangélikus Egyházat érte a megtiszteltetés, hogy a család felajánlását követően megkapta a könyvtárat. A mintegy 12 ezer kötetes Esterházy Péter és Gitta Könyvtár értéke – elsősorban szellemi, kulturális értelemben – felbecsülhetetlen.

Ahogyan az evangélikus egyház képviselője fogalmazott: „Így a megtiszteltetés óriási felelősséggel is jár. A feladatunk – különgyűjteményként – megőrizni, egyben tartani és bemutatni, szolgáltatni ezt az örökséget.”

A mintegy 12 000 kötet adatait a Liberty integrált könyvtári adatbázisban találjuk meg:  https://liberty.lutheran.hu/

A könyvtár fenntartói igyekeznek minden módon a névadók szellemiségéhez méltóan vinni a gyűjtemény ügyeit, így legutóbb jótékonysági árverés rendeztek itt az Ukrajnából érkező menekülők megsegítésére.

Önkormányzatunk egyéb módon is készül a születésnap és a magyar próza megünneplésére: mától egy Esterházy-idézet olvasható az író portréja mellett az óbudai Rómaifürdő HÉV-megálló épületének egy falszakaszán. Fogadják szeretettel a friss képzőművészeti alkotást.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság