Május 22. a magyar természet napja és a biológiai sokféleség védelmének nemzetközi napja

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Ma két jeles dátum is int minket, óvjuk a minket körülvevő környezeti értékeket. A magyar természet napja a hazai természeti kincseink megőrzésének a fontosságára hívja fel a figyelmünket. A biodiverzitás védelmének világnapja pedig az élővilág sokféleséget és az azt fenyegető veszélyeket állítja a középpontba.

Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére jött létre a magyar természet napja, azzal a szándékkal, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Hiszen a valódi társadalmi összefogás biztosíthatja, hogy elkötelezetten és őszinte ragaszkodással álljunk ki természeti értékeink és erőforrásaink védelme mellett.

Globális és helyi teendőink

A magyar természet napját együtt ünnepeljük a biológiai sokféleség védelmének nemzetközi napjával. A biológiai sokféleség biztosítja az ökoszisztémánk működésének kényes egyensúlyát – azáltal, hogy élővilágunkban mindenegyes fajnak megvan a maga szerepe és jelentősége, és ez az érzékeny harmónia az utóbbi évtizedekben komoly veszélybe került, éppen az emberiség, a mi terjeszkedő jelenlétünk okán.

Mi itt, a harmadik kerületben hisszük, hogy a globális mellett helyi szinten is cselekednünk kell. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elköteleződve a zöldebb, élhetőbb kerület ügye mellett több projektet kezdeményezett, amelyekhez a helyi lakosok támogatását is sikerült megnyerni, – köszönjük, hiszen csak együtt lehetünk sikeresek a környezetünkkel kapcsolatos teendőinkben, mutatunk is néhányat közös eredményeinkből.

Tiszta víz – közös kincsünk

A Duna közelsége sok élmény, öröm és büszkeség forrása, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy felelősséget is ró ránk megóvása. Ahogyan a tiszta ivóvíz készletünk okos, előrelátó felhasználása szintén közös ügyünk és érdekünk.

Így köszönjük, hogy ilyen sokan csatlakoztak víztakarékossági akciónkhoz, amelynek keretében térítésmentesen biztosítunk a harmadik kerületi lakosság számára olyan csomagokat, amelyekben különféle áramlásszabályozók találhatók. Az eszközök segítségével hosszútávon akár negyven százalékkal is csökkenthető a vízfogyasztás mértéke háztartásonként, a program az Európai Unió támogatásával jött létre.

Együtt a Római-part tisztaságáért

A Duna partjain természetes környezetünk ápolásába szintén sok kerületi lakos kapcsolódik be rendszeresen. Az elmúlt években például már hagyománnyá vált, hogy tavaszi-nyári szemétszedést tartunk a Római-parton, ezzel is felhívva a figyelmet környezetünk védelmének és rendezettségének fontosságára.

Szeretettel várunk minden csatlakozót 2024. június 2-án, vasárnap közös szemétszedésünkre. Számítunk mindenkire, akinek fontos a Római-part tisztasága!

Kerékpárosbarát település vagyunk

A növények, az erdők a szén-monoxid-kibocsátás ellensúlyázásának a legfontosabb szereplői. Ám ha mi magunk nem teszünk a kibocsátás csökkentése érdekében, zöldkörnyezetünk nem fogja egyedül bírni a küzdelmet, ennek egyik hathatós lépése lehet, ha a személygépkocsiból átszállunk tömegközlekedési eszközre vagy kerékpárra.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat évek óta segíti a biciklis közlekedés népszerűsítését, elterjedését, így igen büszkék vagyunk két elismerésre, amelyeket elnyertünk: Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 és Haladó Kerékpárosbarát Munkahely 2023 díjat is kaptunk a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Kerékpárosbarát Település/Kerékpárosbarát Munkahely pályázatán. Emellett rendszeresen szervezünk bringás reggeliket, hogy együtt töltsünk egy kis időt, támogatva, ünnepelve a kerékpáros közlekedést, legközelebb június 11-én várjuk uzsonnával a két keréken érkezőket.

Madárodúk intézményeinkben

A körülöttünk, velünk élő városi állatok védelme természetesen hasonlóan feladatunk, amelynek nagy örömmel teszünk eleget. És büszkén jelenthetjük be, 2023-ban Óbuda-Békásmegyer elnyerte Az év madárbarát települése díjat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) először meghirdetett pályázatán kerületünk nyerte el a kitüntető címet. A pályázaton 34 önkormányzat aspirált, és az döntött a javunkra, hogy közterületeinken, intézményeinkben már kihelyeztünk madárvédelmi eszközöket: odúkat, odútelepeket).

Önkormányzatunk – következetes törekvéseinek elismeréseként – klímabarát díjat is nyert korábban: ennek értelmében Óbuda-Békásmegyer tesz a fővárosi kerületek közül a legtöbbet a fenntarthatóságért! Folytassuk együtt ezt a szép munkát!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság