Március 21. – A Down-szindróma világnapja

Hírek
Közzétéve:

Március 21-es a Down-szindróma világnapja, ezen a napon sokan felemás zokniba bújva hirdetik a Down-szindrómával élők elfogadását és az irántuk való nyitottságot. Kerületünkben is számos példa van a Down-szindrómások munkájának hasznosságára.

Az egészséges és fejlett társadalom értékrendjét az mutatja meg, miként bánik a speciális emberekkel. Nem véletlen, hogy az első világnapot 2006-ban Svájcban tartották. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére, és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat.

A korai gyógypedagógiai fejlesztések segítségével a Down-szindrómás gyerekek szinte mindent meg tudnak tanulni. Fiatal felnőttként pedig egyes szakmákat, betanított munkákat jól elsajátíthatnak. Akár magasabb szintű képzést igénylő vagy kreatív munkákat is végezhetnek, képesek részt venni a kulturális életben és a sportban ugyanúgy, mint bárki más. Például harmadik kerületi Baltazár Színházban értelmi sérült, többek között Down-szindrómás színészek játszanak kiemelkedő tehetséggel, zseniális előadásaiknak köszönhetően már országszerte ismerik őket. Továbbá önkormányzatunk támogatásával az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási központban is foglalkoztatnak Down-szindrómával élőket.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság