Március végén megszabadulhatunk lomjainktól

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy az FKF által megjelölt időpont előtt, illetve után se tegyenek ki lomokat a közterületre, valamint ne rakjon senki veszélyes hulladékot a lomok közé!

Az önkormányzat a III. Kerületi Rendőrkapitánysággal, az Óbudai Polgárőrséggel, Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletével, és a Fővárosi Rendészeti Igazgatósággal együttműködve évek óta harcol a lomtalanításkor tapasztalt  kritikus közállapotok felszámolása ellen.

Közterület-felügyelőink a tavalyi évben is szórólapok és intenzívebb tájékoztatás segítségével igyekeztek megismertetni a lakosságot a lomtalanítási szabályokkal. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete a lomtalanítás ideje alatt – Bús Balázs polgármester kifejezett kérésére – lomtalanítási forródrót telefonszámot hozott létre (36 30 338 59 26), amelyen a lakosság  0-24 órában jelentheti az esetlegesen felmerülő problémákat. A forródrót üzemeltetése mellett az ÓBKF fokozott ellenőrzéseket tartott a kerületben, elszállíttatta köztisztasági csoport munkatársaival az idő előtt kihelyezett lomokat ugyanúgy, akárcsak a csalilomokat. Utóbbiakat a „lomisok” helyezik ki az utcára – legtöbbször még a lomtalanítás tényleges megkezdése előtt – abból a célból, hogy a lakók, látva a lomkupacot, maguk is késztetést érezzenek, hogy a már megkezdett kupac mellé helyezzék el a sajátjukat. A közterület-felügyelők figyelemmel kísérték a lomok kihelyezését is, szükség esetén összepakoltatták a nagy darabos hulladékokat, hogy azok ne akadályozzák se a gyalogos, se a gépjárművek közlekedését.

Az FKF értesítőlevélben, illetve társasházak lépcsőházaiban kifüggesztett plakátokon teszi közzé  a kihelyezési időpontot, az elszállítás pedig az ezt követő napon szállítja el a lomokat.

A lomok kikészítési időszakai:

Figyelem! A  jelzett időszak (március 25. – április 4.) a kerület egészét érintő lomkikészítési időintervallum. Az ingatlant érintő lomtalanításról, illetve a lom kikészítésének pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből tájékozódhatnak.

Az időpontok kialakításánál fokozott figyelmet fordítanak a hivatalos nemzeti, vallási és kegyeleti ünnepekre, valamint a választásokra, amikor a Társaság lomtalanítást nem végez.

Mivel közterület-szennyezési szabálysértést követ el az, aki nem a megjelölt időpontban készíti ki a lomokat, ezért Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében csak a hivatalos tájékoztató levelünkben megjelölt napon, 18 óra után készíthetik ki a lomokat a lakosok.

Még használható bútoraival segíthet másokon!

Amennyiben olyan bútorai, használati tárgyai vagy eszközei vannak, amiket mások még használhatnak, azokat leadhatja a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokban, vagy érdeklődjön a segélyszervezeteknél, hiszen ezzel segíthet másokon.

Nem kell megvárni a lomtalanítást!

A felesleges, kommunális szeméttől külön, szelektíven gyűjtött háztartási hulladékok leadhatóak az FKF Zrt által működtetett hulladékudvarokban vagy a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokban.

A III. kerület Testvérhegyi u 10/a. szám alatt található hulladékudvar (nyitvatartás: H-P: 10-18 óra, Sz: 10-14 óra, telefon: 06-30-567-4355) az alábbi típusú, elkülönítetten gyűjtött hulladékokat veszi át.

Csomagolási hulladékok:

  • vegyes papír: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kisebb papírdobozok, kartondoboz
  • hullámkarton papír: csomagolásból származó nagyobb méretű kartonpapír dobozok
  • műanyag: kizárólag ásványvizes és üdítős PET palackok és azok lecsavart kupakjai, műanyag flakonok, műanyag szatyrok, fóliák
  • fém csomagolási hulladék: konzerves, üdítős, sörös fém dobozok
  • hungarocell: habosított polisztirol csomagolások (golyós szerkezetű EPS),
  • színes üveg: boros, sörös és pezsgős üvegek (kizárólag öblös üvegek)
  • fehér üveg: italos, befőttes és parfümös üvegek (kizárólag öblös üvegek)

Veszélyes, ill. speciális kezelést igénylő hulladékok:

Az FKF. Zrt XV., Károlyi Sándor u. 166. szám alatt található Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában a fentieken kívül többek között lom és építési törmelék is leadható nyitvatartási időben, a lomtalanítástól függetlenül.

További részletes információk a hulladékudvarok működéséről, nyitva tartásáról, elérhetőségéről, illetve arról,  hogy milyen típusú hulladékot vesznek át az FKF. Zrt weboldalán olvasható.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság