Megelőzés, szűrés és harc a megbélyegzés ellen ‒ December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja

Hírek
Közzétéve:

Az AIDS ellenes világnap nemzetközi, közös fellépésre szólít, valamint az érintettek megbélyegzése elleni küzdelemre. És felhívja figyelmünket az egyéni cselekvés lehetőségeire: a megelőzés és szűrés jelentőségére.

Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome – szerzett immunhiányos tünetegyüttes) az immunrendszer betegsége, amely HIV-fertőzés következtében alakul ki, a kór lezajlásának utolsó szakasza. A betegséget először 1981-ben írták le, az 1980-as évek elején a HIV fertőzöttek életkilátásai még rendkívül kedvezőtlenek voltak: a fertőzés néhány éven belül az AIDS állapotáig romlott, napjainkra ez a helyzet jelentősen javult.

Felvilágosítás, biztonságos szex, kérdések és válaszok

A korszerű terápia folyamatos fejlesztése mellett a megelőzés szintén a betegség elleni küzdelem ‒ köztük a felvilágosító kampányok ‒ középpontjában kellene, hogy álljon. Amelynek egyik célja a biztonságos, egymásért felelőséget vállaló szexuális élet időben való megismertetése.

A HIV-szűrés a terjedés megelőzésének és a fertőzöttség korai felismerésének leghatékonyabb eszköze a kezünkben. A harmadik kerületi Szent Margit Rendelő Intézetben a szexuális úton terjedő betegségek széles körű kivizsgálásra van lehetőség: mikroszkópos vizsgálatok, baktérium- és gombatenyésztések, HIV-, syphilis serologia, molekulárbiológiai vizsgálatok.

Akinek pedig kérdései vannak a HIV fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről egy országos, anonim telefonszolgálaton is segítséget kaphat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság