Megnyílt a 6. Tavaszi Tárlat

Hírek
Közzétéve:

Óbuda és északi szomszédjai, a Dunakanyar települései hosszú évtizedekre visszatekintő erős képzőművészeti múlttal rendelkeznek. Az a világszínvonalú teljesítmény, melyet a 20, 30, 40 éve alkotó művészek egy része képvisel, ma már kifejezetten keresett a galériások és a műértők egyre bővülő körében.

A kortárs képzőművészet iránt növekvő érdeklődés a polgáriasodás ütemének egyik fokmérője. Óbuda-Békásmegyeren mi sem mutatja jobban a változás és fejlődés folyamatos jelenlétét, mint az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő Tavaszi Tárlat kiállítás-sorozat. A T-Art Alapítvány által gyűjtött kollekció amellett, hogy évről évre megújul, gyarapszik is, hiszen míg néhány éve 30 alkotó munkáját tekinthették meg az érdeklődők, idén a meghívott művészek száma már 45-re emelkedett. A kiállítás idén nem határozott meg egységes művészeti koncepciót, a művészek szabadon választhatták meg azt a stílust és műfajt, melyben alkotni kívántak.

„Áttekintés és helyzetértékelés. Úgy érzem, ezek a szavak írják le mindazt, amivel ma itt találkozhatnak. Egy pillanatfelvétel arról, amit az itt élő festőművészek, gondolnak és láttatni szeretnének a bennük megfogalmazódott gondolatokról és az őket körülvevő világról.” – mondta el beszédében Bús Balázs polgármester, majd hozzátette: „Van azonban az éremnek egy másik oldala is… Az ellenzék részéről felmerült, hogy a városvezetés túl sokat költ a kultúrára. Persze visszakérdezhetnénk, hogy mihez képest. Amíg ilyen magas színvonalú a közbiztonság, a szociális ellátás és az egészségügyi szolgáltatás, addig indokolatlannak érzem a kulturális megszorításokat. Döntéseink a polgári értékrendünkből fakadnak. Azt a szemléletet tükrözi, mely a kerületben élőket megtiszteli azzal, hogy a számukra felkínált kulturális és szórakoztató tartalmakat nem az alsó polcokról válogatja össze.”

Óbuda-Békásmegyeren a tapasztalatok azt mutatják, hogy széles körű igény mutatkozik a minőségi kultúrára, legyen szó klasszikus zenéről, népzenéről, színpadi előadásról vagy épp olyan képzőművészeti kiállításról, mint a Tavaszi Tárlat.

A kiállító művészek: Karmó Zoltán, H. Varga Ágnes, Lukács Katalin, Matits Ferenc, Gábor István, Turcsán Miklós, Eszik Alajos, Veress Zénó, Kőfaragó József, Németh Géza, Szabó-M. László, Csengery Béla, Tremmelné Hudik Katalin, Nemcsics Imre, Kalmár János, Külüs László Ákos, Kiss Márta, Szávoszt Katalin, Lévay Jenő, Lantosné Grubits Gizella, Lacó Tamás, Rab-Kováts Éva, Maracskó Gabriella, Z. Szabó Zoltán, Korompay Dóra, Török Gábor, Gazsó Rozália, Bánföldi Zoltán, Mengyán András, Balikó András, Glatz Marietta

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság