Megújult a Kiscelli kálvária Golgota-szoborcsoportja

Hírek
Közzétéve:

golgota_felujitott
Bús Balázs polgármester személyesen tekintette meg a megújult Kiscelli kálváriát a frissen restaurált Golgota-szoborcsoporttal a nagypéntekre tervezett átadás előtt. A kerület első embere a kezdetektől támogatta a kálvária felújításának ügyét, a folyamatot fővédnökként kísérte végig.
A 14 stációból álló keresztutat 2013-ban adták át, idén húsvétra pedig a Golgota szoborcsoport restaurálása készült el, amit keresztútjárás utáni megáldásával adnak át 2014 nagypéntekén.
A német ajkú lakosság által 1815-ben felállíttatott, majd a Német Kisebbségi Önkormányzat és a Braunhaxler Egyesület kezdeményezésére 1995-ben felújított kálvária ismét szükséges rekonstruálását Vízi Tihamér festőművész, helyi lakos kezdeményezte.
A felújítás fővédnöki tisztét Bús Balázs polgármester vállalta; kezdeményezésére az ügyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata jelentős és azonnali anyagi ráfordítással támogatta. Ez biztosította a szoborcsoport restaurálásának szeptemberi megkezdését.
A munkát Budapest Főváros Önkormányzata, Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. is támogatta. A megvalósításhoz a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság pályázatán nyert támogatás is hozzájárult. Segítettek az Óbuda – Szentháromság Plébánia, a Szent Anna kápolna, a Kövi Szűz Mária templom, a Szalézi Rend és az Újlaki plébániatemplom hívei, valamint számos szervezet és magánszemély, akik a jótékonysági rendezvények támogatójegyeinek megvételével, vagy az e célból kiadott helytörténeti naptár megvásárlásával járultak a felújításhoz.
Az ügy mellé állt a T-Art Alapítvány rendezvények szervezésével és témához illő alkotásaik felajánlásával. A pályázati önrész előteremtéséhez hozzájárult az Óbudai Társaskör és az Óbudai Kulturális Központ vezetése, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai és a felkért előadóművészek.
A felújításból kivette részét az Óbuda Hegyvidékiek Egyesülete közel 30 tagja és szimpatizánsa, akik térítésmentesen megszervezték és lebonyolították az anyagi hátteret megteremtő jótékonysági rendezvényeket, pályázatokat írtak és kezeltek, a kivitelezést szervezték.
A tulajdonos képviseletében Tavas Gellért plébános, valamint az őt követő Rajk János plébános a pályázatokkal, elszámolásokkal, szerződésekkel, átadás-átvételekkel kapcsolatos adminisztrációt vállalták.
A restaurálás művészei voltak Seres János és Szőnyi Endre szobrászművész, Szendrői Ferenc Miklós, Vass Melinda és Szilvási Judit díszítőfestő, folyamatos konzultációt biztosított Szűcs Péter szobrászrestaurátor, főiskolai tanár.
A restaurált szoborcsoportot 2014. április 18-án, nagypénteken, 15.00-kor adják át a Kálvária tulajdonosának, a Budapest-Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Plébániának.
A gyülekező a Kiscelli út és Doberdó út találkozásánál, az egykori trinitárius templom előtt lesz. Az átadáson küszöntőt mond Sáringer Kálmán önkormányzati képviselő, majd a keresztútjárást tartja Rajk János plébános, aki az újjászületett Golgota-szoborcsoportot megáldja.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság