Megújult a Táborhegyen a Miyawaki minierdő – 400 csemetét ültettünk el

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Megújult a Táborhegyen a Miyawaki-elvű minierdő. 400 darab magas és erős szabadgyökeres erdészeti csemetét ültettünk el.

Kerületünk zöld területeinek egyik büszkesége újult meg. A táborhegyi Perényi közben 2021-ben telepített Miyawaki-elvű minierdő 400 darab magas és erős szabadgyökeres erdészeti csemetével lett gazdagabb parkőreinek munkájának köszönthetően. Az ültetésen részt vett dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Burján Ferenc, a környezetvédelmi és klímaügyekért felelős alpolgármester.

Gyors növekedésre ösztönözzük őket

A kertészeti munka során a facsemeték friss, komposztos földet kaptak. A felhasznált fajok: csertölgy, kocsányos tölgy, mezei juhar, vadkörte, virágos kőris, galagonya, veresgyűrűs som.

„E fajok sűrű ültetéssel kerültek egymás mellé, hogy ezzel is gyors növekedésre ösztönözzük őket – mondja Borsosné Urbányi Eszter okleveles kertészmérnök, favizsgáló szakmérnök.

Eredeti erdők nyomában

Akira Miyawaki japán botanikus, ökológus az 1970-es években kutatási eredményei alapján egy, a természetes folyamatok előtérbe helyezésén alapuló erdészeti módszert dolgozott ki. Munkájának alapjául a Japánt akkor csupán 0,06 százalékban borító eredeti, természet közeli erdőket tekintette, amelyek leginkább kolostorkertekben, szentélyek és temetők környékén maradtak fenn.

A korabeli szakemberek a japán erdők sorsával kapcsolatban igen szkeptikusak voltak. Úgy gondolták, hogy a lepusztított élőhelyeken az erdők nem vagy csak nagyon nehezen helyreállíthatók.

Kulcsfontosságú és kiegészítő fajok

Miyawaki által kidolgozott módszer megdöntötte ezt téves nézetet, a neki köszönhető minierdők gyorsan regenerálódtak és betöltötték ökológiai szerepüket. Az úttörő tudós elvének alapja az volt, hogy a potenciális vegetáció fajaiból kiválogatja a kulcsfontosságú és kiegészítő fa- és cserjefajokat.

És a humuszszegény talajt tápanyaggal, valamint a fák fejlődéséhez szükséges, azokkal szimbiózisban élő gombákkal feldúsította. A talajt mindemellett rizsszalmával mulcsolta a gyomosodás és kiszáradás elkerülése érdekében.

Köszönjük, Akira Miyawaki!

Akira Miyawaki Japánban 1300 helyen hozott létre ilyen típusú erdőket, módszere mára az egész világon elterjedtté vált. Többek között Belgium, Franciaország, Hollandia, India, Japán, Nagy-Britannia, Thaiföld és az Egyesült Államok közterületeit gazdagítják.

Hazánkban a harmadik kerületi Táborhegyen található, a most megújult egyik minierdő. A fővárosban még a Tabánban sétálhatunk Miyawaki-elvű minierdőben, és a héten a Hegyvidéken szintén telepítettek egyet a Főkert munkatársai.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság